Începe vaccinarea antigripală în judeţ. Vezi aici ce îţi recomandă medicii suceveni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
foto: arhivă Adevărul
foto: arhivă Adevărul

Luna octombrie este cunoscută ca luna în care începe campania de vaccinare antigripală. Judeţul Suceava va avea la dispoziţie, pentru început 35.000 de doze de vaccin antigripal pentru imunizarea sucevenilor aflaţi într-o grupă de risc.

Medicii recomandă tuturor oamenilor să se vaccineze pe motiv ca virusurile gripale pot fi chiar mortale. “Direcţia de Sănătate Publică Suceava a solicitat Ministerului Sănătăţii 35.000 de doze de medicament iar pe parcursul iernii numărul poate fi suplimentat în orice moment al campaniei. Vaccinul de anul acesta are o compoziţie similară cu cel de anul trecut, conţine tulpinile AH3N2, AH1N1 şi o tulpină de virus gripal de tip B”, ne-a declarat Adrian Popescu, purtătorul de cuvînt al DSP Suceava.

Sezonul în care virusurile gripale îşi fac de cap este iarna, cu precădere în lunile ianuarie şi februarie. Campania de vaccinare începe deja pentru a exista suficient timp de formare a anticorpilor care vor proteja organismul, în proporţie de 85%, de contactarea unui virus gripal.

“După injectarea vaccinului este nevoie de cel puţin trei săptămâni pentru formarea imunizării”, ne-a declarat dr. Irina Badrajan, medic de familie. Imunizarea va fi efectuată prin cabinetele medicilor de familie.

Cele 35.000 de doze de vaccin care vor veni de la Ministerul Sănătăţii  vor acoperi necesarul pentru vaccinarea sucevenilor care se află în grupele de risc, persoanele între 6 luni şi 64 de ani care au boli cronice, gravidele (acum se recomandă vaccinarea în orice stadiu al sarcinii), medicii, cadrele sanitare şi persoanalul auxiliar din spitale, centre sociale, ambulaţă, adulţii şi copiii din instituţiile de ocrotire socială şi toate persoanele cu vârstă de peste 65 de ani.

Ţinând cont de precedentele anilor trecuţi când în cazul persoanelor supraponderale au apărut complicaţii după contactarea gripei, mai nou si persoanele obeze intră într-o grupă de risc ce trebuie vaccinată.

“Recomandăm vaccinarea şi pentru sucevenii care nu intră într-o grupă de risc”, a mai spus medicul Irina Badrajan. Vaccinarea este extrem de importantă deoarece gripa este o boală cu complicaţii extreme de grave şi este bine ca oamenii să estimeze riscurile acestor complicaţii”, a mai spus Irina Badrajan.

În sezonul 2011-2012, 108 suceveni au contactat una din tulpinile virusului gripal. Dintre aceştia, trei au avut AH1N1, numită în Romania şi gripa porcină. 

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite