Suceava: Ciprian Hreţcanu Predă informatica (PORTERT)
0
Artistul este profesor la Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu“ din Suceava şi îşi împarte timpul între şcoală şi ansamblul folcloric „Flori din Bucovina“.
A făcut o pasiune pentru dans încă din şcoala primară. „Pasiunea pentru dans o am de la tatăl meu, este o tradiţie de familie. Şi fraţii mei practică dansul. Împreună dansăm de mici în sat, la diferite manifestări”, a povestit Ciprian.
În timpul studenţiei la Universitatea „Ştefan cel Mare“ din Suceava, a făcut parte dintr-o formaţie de dans, unde s-a perfecţionat şi a învăţat în acelaşi timp cu regretatul maestru-coregraf Friedrich Svarţ. „Pentru mine a fost o onoare să lucrez cu el. Am avut multe de învăţat, iar în memoria lui am păstrat în trupă câteva dansuri exact aşa cum mi le-a predat dumnealui“, a mărturisit artistul. În anul 2007 a înfiinţat ansamblul folcloric „Flori din Bucovina”, care are peste 25 de dansatori cu vârste cuprinse între 14 şi 19 ani.
Îi place să lucreze cu copiii
Destinul a pus apoi toate lucrurile în ordine şi chiar dacă trupa este una tânără, realizările sunt destule. Anul trecut, ansamblul a obţinut premiul I la Concursul Naţional de Interpretare Muzicală şi Coregrafică „Emanuel Elenescu“, ce a avut loc la Piatra Neamţ. „Îmi face plăcere să lucrez cu copiii, te deconectezi de la stresul zilnic când eşti cu ei şi atunci când îi vezi pe scenă şi vezi rezultatele de la final nu mai ai cuvinte”, a mai spus Ciprian. În acelaşi an a asigurat programul artistic la Zilele Universităţii „Ştefan cel Mare“ din Suceava, unde au încântat publicul cu dansurile lor.
Apreciaţi şi în Italia
În vara acestui an, copiii din ansamblul „Flori din Bucovina” au susţinut două spectacole în Italia, la Torino şi Chieri, la Festivalul „Floarea Tinereţii“. Acolo au prezentat mai multe dansuri din Moldova şi Bucovina, Oaş şi Ardeal, reuşind să mai aline dorul de casă al sutelor de români care au fost prezenţi la spectacole. „Atmosfera trăită a fost una nemaipomenită, fiind apreciaţi atât de italieni, dar mai ales de români. Toţi au cântat cu lacrimi în ochi şi au dansat în horă”, a povestit profesorul. Prezenţa scenică este una foarte importantă, de aceea atunci când evoluează la concursuri şi spectacole se îmbracă în costum popular.
Repetă câte două zile
pe săptămână
Ciprian lucrează cu copiii din ansamblu două zile pe săptămână, câte două ore, în sala de sport a Colegiului „Ciprian Porumbescu“. Copiii reuşesc să impresioneze prin forţa dansului şi prin acurateţea mişcărilor. „Este greu să le repeţi acelaşi lucru de mai multe ori, dar la final totul este bine“, a mărturisit artistul. Pe lângă faptul că le este profesor, le-a devenit şi un prieten. „Încerc să-i învăţ să distingă între bine şi rău. Mereu sunt aproape de ei”, a precizat Ciprian Hreţcanu.
Profil
Născut. 8 martie 1975, la Fălticeni.
Studii. Facultatea de Inginerie Electrică la Suceava, master în managementul Uniunii Europene.
Familie. căsătorit.
Întrebări şi răspunsuri
Ce planuri aveţi pe viitor cu ansamblul?
Cea mai mare realizare a mea ar fi dacă s-ar găsi cineva care să ne sprijine pe viitor în acţiunile pe care vrem să le facem. Avem copii foarte talentaţi care-şi doresc să reuşească în viaţă.
Care sunt cele mai mari satisfacţii de până acum?
Mă simt mândru că am reuşit să înfiinţez acest ansamblu deoarece la început nu am crezut că va fi cineva interesat, dar am rămas uimit când am văzut câţi tineri îşi doresc să danseze, să facă şi altceva în viaţă.
Ce-i place
„Îmi place să călătoresc foarte mult, să citesc şi să dezleg integrame. Am o deosebită plăcere să lucrez cu copiii, să fiu în mijlocul lor de fiecare dată”, a spus Ciprian.
Ce nu-i place
„Fiind în domeniul muzicii şi al dansului, îmi displac manelele. Nu consider că acesta este un gen de muzică. Nu-mi place că există prea multă răutate şi invidie şi că în România, la ora actuală, se promovează non-valorile”, a spus profesorul de informatică şi de dans.