Hainele de piele din Bazar, la mare căutare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Produsele din piele din zona Bucovina sunt binecunoscute în toată ţara. Preţurile variază între 150 şi 1.000 de lei. Sucevenii îşi pot cumpăra haine pentru iarnă direct de la producători, la un preţ mai mic decât în magazine.

Aceştia vin cu oferte pentru Crăciun şi lasă la preţ zeci de lei, chiar şi o sută. Producătorii bucovineni spun că hainele de piele au mare căutare în ţară şi că-n fiecare lună merg pe la târgurile din diferite oraşe pentru a-şi expune marfa.

„Produsele lor sunt cunoscute ca fiind de calitate, iar preţurile sunt acceptabile dacă vrei să-ţi iei un lucru care să te ţină. Eu am haina asta de când m-am însurat şi sunt ceva ani de atunci, vreo zece“, spune Gheorghiţă Mitican, sudor.

Tinerii nu se uită la bani

Dacă în magazinele din oraş sucevenii intră, probează şi ies fără să cumpere nimic, în Bazar vânzarea merge strună. Aici se adună zilnic sute de oameni din tot judeţul care, chiar dacă se tocmesc, cumpără până la urmă.

Standurile se află în concurenţă şi practică preţuri care de care mai atractive. „Hainele simple sunt la 350-400 de lei, însă cele care au şi blană pe interior şi la glugă depăşesc 800 de lei. Avem clienţi care vin din alte judeţe, deoarece ştiu că noi vindem la preţ de producător“, a spus Mihai Strat, comerciant. Până să iasă pe piaţă, o haină trece prin mai multe mâini şi implică automat o serie de costuri.

„De la tăbăcitul pieii şi până la vopsire ne costă aproximativ 50 de lei. Nu mai spun mâna de lucru, care ajunge şi la 100 de lei. Culorile trebuie să fie de calitate, să nu-i rămână omului pe piele, de aceea vindem la preţurile acestea, să ne scoatem învestiţia şi să ne iasă şi nouă, că doar e afacere“, povesteşte Fănică Şoric, comerciant.

Şi pentru că nimeni nu stă prea bine la capitolul bani, la mai toate standurile patronul este vânzător. Aceştia spun că nu-şi permit să angajeze pe cineva şi-şi pot vinde singuri marfa. Hainele de piele se fabrică în  mici croitorii înfiinţate de ei, la care, de regulă, munceşte toată familia, iar cele mai căutate sunt hainele de piele de viţel.

„Chiar dacă mă costă 800 de lei, ştiu că duc iarna cu ea şi că este bună. Când vine vorba de ghete şi haine de sezon eu nu mă uit la bani“, mărturiseşte Ionuţ Cornăţeanu, student.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite