Grevă spontană la mina care asigură uraniul pentru centrala nucleară de la Cernavodă. Ortacii ameninţă cu stoparea totală a lucrului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mina de uraniu de la Crucea
Mina de uraniu de la Crucea

Minerii suceveni care lucrează la Sucursala Crucea a Companiei Naţionale a Uraniului au refuzat să intre în subteran ieri dimineaţă.

Aproape 300 de salariaţi, atât de la schimbul I, cât şi de la schimbul II, s-au adunat în jurul orei 8.00 în curtea minei Botuşanu şi au declanşat un protest spontan care a durat până la 11.30.

Minerii sunt nemulţumiţi de condiţiile de lucru existente şi de faptul că salariile nu le-au crescut deloc în ultimii patru ani.

Oamenii au reclamat că bugetul pentru anul 2012 nu a fost adoptat nici până astăzi, motiv pentru care sindicatele nu au putut negocia măriri de salarii cu conducerea societăţii.

La faţa locului au fost chemaţi şefii CNU Crucea, pe care minerii i-au huiduit şi le-au cerut să-i respecte şi să le mărească lefurile.

Nemulţumiţii au fost convinşi cu greu să nu se blocheze în subteran, aşa cum intenţionau, singurul argument care i-a convins să renunţe la această modalitate de protest fiind promisiunea că în cursul zilei de astăzi la Crucea se va deplasa directorul general al Companiei Naţionale a Uraniului.

Miner mort în 2011
Minerii nu au uitat nici episodul de anul trecut, când un coleg de-al lor a murit. În toamna anului trecut, Toader Aioanei, în vârstă de 42 de ani, din comuna Poiana Teiului, judeţul Neamţ, a fost surprins şi omorât de o explozie, în timp ce se afla în subteran, fiind de serviciu în schimbul III.

Minerul făcea parte din echipa care efectua explozii controlate în subteran pentru exploatarea uraniului la mina Botuşana. A lăsat în urma sa trei copii, care acum trebuie să se descurce cum pot pentru a supravieţui.

De-a lungul timpului, la Crucea s-au înregistrat 19 accidente mortale.
Exploatarea de la Crucea este singurul loc din România unde se mai extrage minereu de uraniu, de aici fiind asigurată materia primă pentru centrala nucleară de la Cernavodă.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite