Greva profesorilor nu s-a încheiat în două licee din Suceava

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Elevii Colegiului Tehnic „Samuil Isopescu“ şi celui de Informatică nu au făcut nici azi ore. Profesorii susţin că nu vor renunţa până nu îşi vor primi salariile complete, în timp ce liderii de sindicat transmit că în cazul în care nu le vor fi luate în considerare hotărârile judecătoreşti se pregătesc să ajungă la forurile europene.

Greva generală din învăţământul sucevean a luat sfârşit ieri în aproximativ toate unităţile de învăţământ din Suceava. Excepţie au făcut două licee din municipiul Suceava unde nici astăzi nu s-au făcut ore. Este vorba de Colegiul Tehnic „Samuil Isopescu“ şi Colegiul de Informatică „Spiru Haret“. Dacă în cazul Colegiului Tehnic profesorii au hotărât încă de ieri să rămână în grevă şi şi-au anunţat elevii să nu vină nici azi la şcoală, în cazul liceului de Informatică o parte din elevi au venit la şcoală, însă au făcut cale întoarsă.

„Ieri am avut ultima şedinţă de sindicat şi am hotărât să rămânem în grevă deoarece nu ne-am primit salariile nici măcar pe Ordonanţa 41, darămite pe Legea 221. Practic am primit doar 92,07% din salariul nemărit. Până luni, la ora 16.00, când vom avea următoarea şedinţă de sindicat, rămânem în grevă“, ne-a spus Manuela Abiculesei, membru în Biroul Sindical al liceului.

Aseară premierul Emil Boc a făcut o declaraţie de presă prin care a anunţat ca va promulga o lege prin care salariile profesorilor să fie plafonate, ceea ce ar însemna că acei profesori care au hotărâri judecătoreşti pe Legea 221 să nu fie puse în aplicare.

„Dacă România mai este stat de drept, noi, toţi profesorii care avem aceste hotărâri definitive şi irevocabile ar trebui să stăm foarte liniştiţi, dar cum lucrurile s-au schimbat de la zi la zi, nu putem spune că vom  sta cu mâna în buzunar. Vom proceda legal şi le vom face o surpriză guvernanţilor“, ne-a spus Gheorghe Şorodoc, liderul Sindicatului „Bucovina” Rădăuţi.

Liderii de sindicat susţin că dacă nu li se va face dreptate în instanţa din România vor merge mai departe. „Vom ajunge şi la forurile europene dacă nu se vor pune în aplicare hotărârile judecătoreşti“, a declarat şi Dumitru Irimia, vicepreşedintele Sindicatului Judeţean „Spiru Haret“ Suceava.

Şi-au primit salariile ciopârţite

Dascălii şi-au primit banii pentru luna februarie după 15 zile de grevă generală. „Începând de miercuri seară directorii din aproximativ 20 de unităţi de învăţământ au lucrat la documente pentru ca azi dimineaţă profesorii să primească banii. Restul şi-au primit banii în cursul după-amiezii de ieri. Au mai fost situaţii şi la şcolile situate mai departe, la ţară, unde banii vor ajunge cu siguranţă în cursul zilei de azi“, a explicat Dumitru Irimia, vicepreşedintele Sindicatului Judeţean „Spiru Haret“ Suceava.

Cu toate că, banii au fost viraţi prin Trezorerie în conturi, nu toţi profesorii şi-au primit banii cuveniţi. La sfârşitul săptămânii trecute profesorilor li s-a spus că Ministerul Finanţelor a alocat suma de 4,55 milioane de lei pentru plata salariilor, însă aceşti bani au acoperit doar o parte din necesar.

Soluţia găsită de autorităţile de la Bucureşti a constat în plata integrală a salariilor profesorilor care nu deţin hotărâri judecătoreşti, iar ceilalţi care au câştigat în instanţă lefuri cu circa 30% mai mari să primească doar un avans, restul banilor urmând să le fie acordat în cursul acestei luni. La aflarea veştii profesorii suceveni au refuzat această soluţie şi au decis continuarea grevei generale până ce le vor fi achitate salariile conform legii, şi anume luându-se în calcul hotărârile judecătoreşti, însă ieri au acceptat acest „pact“ şi şi-au ridicat salariile.

Peste 90% din profesori au renunţat momentan la grevă generală

Marea majoritate a profesorilor au revenit de ieri la şcoală. „Au fost trei – patru şcoli care aparţin sindicatului nostru care nu au început cursurile de ieri deoarece nu au avut timp să îi cheme pe copii la şcoală. Este vorba de Şcoala Generală Nr. 5, Colegiul Economic, Colegiul Alimentar“, a mai spus Dumitru Irimia.

Reprezentanţii sindicatelor sucevene susţin că profesorii sunt hotărâţi să renunţe la grevă, însă se gândesc să revină la idee dacă situaţia se va repeta şi luna aceasta. „Din fericire pentru guvernanţi şi nefericire pentru noi vor economisi cu greva noastră foarte mulţi bani din luna martie, pentru că pe luna aceasta o să primim cred că mai puţin de jumătate din salariu. Pur şi simplu şi-au bătut joc de noi şi de elevii care au pierdut foarte multă materie. Nu ştiu cum vom recupera atâtea zile“, ne-a spus Mihaela Câmpan, profesoară de limba engleză.

Sindicaliştii suceveni susţin că fonduri pentru salariile aferente lunii martie sunt, pentru că vorbim deja despre trimestrul II, însă profesorii speră că plata salariilor să se facă ţinând cont de hotărârile judecătoreşti, ceea ce înseamnă lefuri mai mari cu circa 30%.

Aproximativ 8.000 de dascăli au hotărâri judecătoreşti

Inspectoratul Şcolar Suceava a efectuat o centralizare la solicitarea Ministerului Educației potrivit căreia în 152 de unităţi şcolare cu personalitate juridică din 228, cadrele didactice au obţinut în instanţă hotărâri judecătoreşti definitive şi irevocabile privind reîncadrarea personalului potrivit Legii 330.

Potrivit sindicaliștilor, este vorba de circa 8.000 de dascăli. Alte 84 de şcoli au procese pe rol, în diferite etape, iar patru unități nu se află în niciuna din situaţiile menţionate.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite