Gerul din ianuarie umflă factura la încălzire cu 50%

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şefii Termica spun că, luna trecută, au ars cu 60% mai mult combustibil decât în decembrie pentru a încălzi locuinţele sucevenilor.

Gerul polar care s-a abătut asupra Sucevei luna trecută îi va arde drastic la buzunare pe locuitorii racordaţi la sistemul centralizat de încălzire. Din cauza temperaturilor foarte scăzute, şefii Termica au decis să pună în funcţiune şi cel de-al doilea grup termic, motiv pentru care  consumul de combustibil a crescut cu aproape 60%. „Consumul de cărbune s-a ridicat la 1.450 de tone zilnic. Comparativ, într-o perioadă normală se ard 900 de tone pe zi“, a declarat Doina Oică, directorul de marke-ting al Termica.


Facturi usturătoare pentru cei fără repartitoare


Majoritatea sucevenilor aşteaptă îngrjoraţi facturile calculate pentru ianuarie. „De la lună la lună cheltuielile cresc. În noiembrie am dat 50 de lei, pe decembrie 150. Parcă văd că am să mă trezesc cu o factură de peste 200 de lei. De unde să scot toţi banii ăştia?“, a spus Radu Nechifor, lăcătuş mecanic. Situaţia este critică pentru cei care nu au posbilitatea să-şi regleze consumul de agent termic. „Sucevenii care nu deţin repartitoare vor fi nevoiţi să plătească la căldură cu aproximativ 50% mai mult comparativ cu luna trecută. Cei ce au repartitoare şi vor scoate doar cu 20% mai mult faţă de luna anterioară“, a declarat Dalia Popovici, administrator al Asociaţiei de proprietari „Areni Observator”. Potrivit estimărilor şefilor asociaţiilor de proprietari, o familie care locuieşte într-un apartament cu două camere va plăti cel puţin 200 de lei la căldură pentru ianuarie, doar în cazul în care pe calorifere sunt montate sisteme de reglare a consumului de agent termic.


Situaţia se complică în cazul celor care plătesc la pauşal. Aceştia vor fi nevoiţi să scoată din buzunare peste 250 de lei. Valoarea facturilor depinde însă mult de modul în care s-a consumat căldură. În multe cazuri, este posibil ca sucevenii care locuiesc la două camere să plătească şi 400 de lei. Preşedinţii unor asociaţii de proprietari şi-au luat măsuri de precauţie pentru a fi siguri că vor încasa banii. Aceştia au negociat cu Termica şi au stabilit ca agentul termic furnizat în zilele cu ger extrem, de sub -20 de grade Celsius, din perioada 20 decembrie - 20 ianuarie, să fie taxat mai târziu.
Astfel, sucevenii care beneficiază de această înţelegere vor plăti căldura din zilele geroase abia în martie. Costul va apărea pe facturile calculate pentru luna februarie.

Cărbunele este de ajuns pentru restul iernii 
În prezent, în depozitele Termica sunt stocate 55.000 de tone de huilă şi 6.600 de tone de păcură. Combustibilul ar trebui să fie suficient până la sfârşitul iernii, susţin reprezentanţii societăţii de termoficare. Aceştia declară că, în cazul în care gerul polar se va abate din nou peste Suceava, vor solicita firmelor cu care au contracte să le livreze cantităţi suplimentare de combustibil.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite