Gaz metan pentru mii de suceveni în 2010

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Conducerea Consiliului Judeţean Suceava spune că, în cel mai scurt timp, vor fi semnate contractele pentru reluarea lucrărilor.

Şefii Consiliului Judeţean (CJ) Suceava au anunţat că în acest an vor continua lucrările de construcţie a reţelei de gaz-metan pentru localităţile Câmpulung Moldovenesc şi Vatra Dornei.


„În perioada următoare, la Bucureşti, vor fi semnate contractele pentru furnizarea gazului metan în Câmpulung, Vatra Dornei şi comuna Pătrăuţi“, a precizat Daniel Cadariu, vicepreşedintele CJ. Investiţia va consta în construcţia a aproximativ 30 de kilometri de conducte pentru transportul gazelor naturale.

Soba cu lemne, principalul mijloc de încălzire
Oficialii celor două municipii-staţiune spun că, între timp, locuitorii au găsit surse alternative de încălzire.„Chiar dacă acum mare parte din populaţie are încălzire de la centrala pe rumeguş, la un preţ mai mult decât convenabil, 105 lei gigacaloria, gazul-metan va fi un câştig. Conducta de gaz metan este acea parte a infrastructurii care ne lipşeşte“, a declarat Ion Moraru, primarul din Vatra Dornei. În acest oraş, frigul durează chiar şi jumătate de an, municipalitatea furnizând căldură încă de la sfârşitul lui septembrie.


Sunt însă mii de familii care se încălzesc la sobe sau folosind centrale termice pe lemn ori electrice. „Mă voi racorda la gaz metan, chiar dacă la centrala pe gaz voi plăti câteva sute în plus. Acum, pentru o iarnă cheltuiesc pe lemne cam 2.000 de lei, însă, dacă nu faci economie, gazul la încălzire poate ajunge şi la 500 de lei lunar. Însă clar este mult mai avantajos”, spune Lili Cojocaru, om de afaceri.


La Câmpulung Moldovenesc situaţia e aceeaşi. Pentru prima dată după 1989, locuitorii vor avea din nou apă caldă la robinete în sistem centralizat. „Soba cu lemne şi încălzirea cu butan este singura soluţie. Însă este foarte scump şi costisitor“, spune Cătălin Toma, vânzător. Edilul şef al municipiului, Gabriel Constantin Şerban spune că „decizia AGA a Transgaz de a prelua conductele magistrale de gaze naturale construite prin proiectul de utilităţi al CJ Suceava va creşte interesul firmelor pentru operare în zonă. Va fi o investiţie de bun augur pentru toată lumea“.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite