Fumatul, prea scump pentru suceveni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fumătorii vor astfel să prevină problemele de sănătate şi să reducă cheltuielile mari implicate de acest viciu.

Numărul sucevenilor fumători care doresc să se lase de viciu a crescut faţă de anul trecut, după opinia medicilor şi a specialiştilor în domeniu, cu aproximativ 20%.
Fumătorii vor să evite astfel problemele de sănătate, dar şi cheltuielile din ce în ce mai mari pentru ţigări. În medie, un pachet ajunge la 8,5 lei, iar fumătorii nu-şi mai permit acest lux. „Eu fumez două pachete pe zi, pe lună se duce jumătate din salariu. Soţia este în şomaj, nu mai pot să ard banii aşa, vreau să mă las“, spune Ion Adomnicăi, zugrav.


Medicii spun că dependenţa de tutun poate fi combătută mai uşor cu ajutorul medicamentelor, fiindcă este greu de învins.


Tratamentul durează cel puţin două luni


„Terapia prin medicamentaţie durează între două şi opt luni. 30% din pacienţi renunţă la fumat după aproape patru săptămâni. Pericolul apare după aproape şase luni, când revine pofta şi majoritatea sunt tentaţi să reia viciul. Din păcate, doar 10-15% din ei reuşesc să se lase de tot“, a declarat Olesia Amarandei, medic de specialitate. Aceasta a mai spus că 50% din pacienţii care vin la Secţia de Pneumoftiziologie pentru consultaţii sunt fumători.


„Eu eram în armată când m-am lăsat de fumat, însă ajunsesem la 70 de ţigări Carpaţi pe zi şi nu-mi dădeam seama că-mi fac rău. Era raţia de 10 ţigări de om, iar eu luam şi de la cei care nu fumau. Într-o zi mi s-a făcut atât de rău după ce am fumat pe stomacul gol încât am jurat că nu mai pun gura pe ţigări“, a povestit cum s-a lăsat de fumat Mircea Guraliuc, economist.
Direcţia de Sănătate Publică Suceava trage un semnal de alarmă asupra faptului că vârsta de la care tinerii încep să fumeze scade de la an la an. În urma unor studii realizate prin Ministerul Sănătăţii s-a ajuns la concluzia că imaginile de pe pachetele de ţigări provoacă scârbă fumătorilor. Imaginile au fost introduse anul trecut în luna iulie, iar de atunci, jumătate din fumători afirmă că au o reţinere când cumpără ţigări.


„Desenele de pe pachete sunt dezgustătoare. Eu m-am lăsat de fumat în urma unei sarcini. Este nevoie de multă voinţă ca să reuşeşti deoarece o bună bucată de vreme eşti tentat, de obicei la supărări, să te reapuci. Nu cred că e nevoie de medicamente“, spune Veronica Roşu, casnică.

  • Femeile fumează ca să nu se îngraşe

Deoarece nicotina inhibă senzaţia de foame, multe sucevence apelează la tutun pentru a nu pune kilograme în plus. Medicii le asigură pe doamne că nu vor pune mai mult de patru kilograme după ce renunţă la viciu. „Femeile sunt mai dispuse să facă acest compromis pentru a-şi păstra silueta“, a spus Olesia Amarandei, medic.  

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite