Suceava: Mihai Luca: Păşeşte pe urmele lui Francesco Toldo (PORTRET)

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Suceava: Mihai Luca: Păşeşte pe urmele lui Francesco Toldo (PORTRET)
Suceava: Mihai Luca: Păşeşte pe urmele lui Francesco Toldo (PORTRET)

Suceveanul se numără printre fanii portarului italian de la echipa Inter Milano şi-şi doreşte să ajungă la fel de departe precum idolul său.

Mihai Luca a pornit încă de la vârsta de 11 ani spre îndeplinirea visului său, acela de a deveni fotbalist. „Eram copil la un turneu de sală de la Vaslui, organizat de Gheorghe Ola, unde am obţinut titlul de cel mai bun portar al competiţiei. S-a întâmplat în 2000 şi asta m-a ambiţionat să ţintesc mai sus“, a declarat fotbalistul Mihai Luca.

În timpul liceului, sub îndrumarea dirigintelui Marius Lup (profesor de sport al Liceului cu Program Sportiv, Suceava), a activat la grupele de juniori.

Convocat la Naţionala U19

La echipa naţională U19 a ajuns după un lung drum parcurs la diverse turnee. În anul 2003, suceveanul a jucat la un turneu zonal organizat la Roman cu grupa 1987, antrenată de Ovidiu Morariu. Rezultatele bune  l-au adus apoi la turneul final organizat la Galaţi, unde echipa din care făcea parte a obţinut locul al III-lea. La vârsta de numai 17 ani, Mihai a fost promovat la echipa Viitorul Liteni cu care a jucat în liga a treia, iar după doar câteva partide a fost avansat la echipa mare a Clubului de Fotbal Cetatea Suceava, în sezonul 2004-2005.

După numeroasele evoluţii bune avute la această echipă, Luca a fost chemat, în 2006, la Naţionala U19. A adunat aproximativ 23 de selecţii la acest nivel şi a participat cu Naţionala României la turneul semifinal, care a avut loc la Ploieşti. România a avut atunci ca adversare  Belgia, Irlanda de Nord şi Georgia. „În urma celor trei meciuri ne-am calificat la turneul final cu maximum de puncte“, a spus Mihai Luca.

A apărat poarta celor de la FC Vaslui

În următoarea perioadă, a avut unele oferte de la echipe din primul eşalon, iar  în cele din urmă a ajuns la un acord cu echipa de Liga I, Sporting Vaslui. Acesta a semnat un contract pe 5 ani, care este valabil până în 2011. „M-am integrat foarte bine aici. Am prins lotul după puţin timp“, a adăugat Mihai. Acesta a prins perioada cantonamentelor în Antalya şi Cipru.

O ruptură musculară l-a ţinut departe de teren

Când lucrurile păreau a se aşeza, a fost lovit de ghinion în timpul unui antrenament la Vaslui. „Am simiţit o durere foarte puternică în coapsă“, a mărturisit Luca. Investigaţiile medicale au arătat că sportivul suferise o ruptură musculară.
Fotbalistul a fost obligat să agaţe ghetele în cui mai mult de un an.  A ratat astfel şi participarea la turneul final pentru care se calificase cu Naţionala U19. În cele din urmă, în luna iulie 2008, a ajuns la Centrul de Recuperare Medicală de la Poiana Câmpina, unde a fost supravegheat de doctorul Decebal Mehedinţi.

„Imediat după recuperare m-am întors la Cetatea Suceava pe o perioadă de un an, apoi voi reveni la Vaslui pentru a-mi duce la bun sfârşit contractul“, a încheiat fotbalistul.

Profil
Născut. 17 martie 1988, Suceava.
Studii. Student la Facultatea de Drept, Universitatea „Ştefan cel mare“, Suceava.
Familie. Necăsătorit.

Întrebări şi răspunsuri
Ce-ţi doreşti cel mai mult?
Aş vrea să scap de toate ghinioanele. Par să nu se mai termine. Visul meu cel mai mare, pentru care voi lupta din toate puterile, este de a ajunge cel puţin la fel de bun ca Toldo şi să joc măcar la o echipă din Liga I. 
Cine te-a ajutat în carieră?
Toate aceste realizări i le datorez domnului Marius Lup, un om deosebit şi un profesionist desăvârşit,  despre care pot să spun că a fost un al doilea tată pentru mine. Pentru acest lucru, dar şi pentru altele, îi voi fi recunoscător toată viaţa.


Ce-i place
Fotbalistul îşi împarte timpul între competiţiile reale şi cele virtuale. Când nu are antrenamente sau meciuri îşi petrece timpul la calculator. „În timpul liber prefer să mă relaxez în faţa computerului jucând FIFA, un joc-simulator de partide de fotbal“, a mărturisit suceveanul Mihai Luca.
Ce nu-i place
„Nu-mi plac oamenii mincinoşi şi prefăcuţi. Nu îmi place să fiu în plan secund, să mi se ordone şi detest fumul de ţigară“, a mai spus fotbalistul.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite