Fotbalul sucevean, ucis de bani negri şi interese

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Directorul LPS şi lichidatorul clubului demască golăniile care au dus la desfiinţarea FC Cetatea. Banii de pe transferuri ajungeau în buzunare private, iar părinţii fotbaliştilor juniori erau puşi să plătească pentru antrenamentele copiilor, dar nu primeau chitanţe.

Fotbal Club Cetatea Suceava a fost înfiinţat în anul 2004, iar după nici şase ani de activitate a fost dizolvat. Are datorii de 3 milioane de lei la stat, iar cei 400 de jucători legitimaţi aici nu-şi mai pot continua cariera până nu se sting restanţele.


„În perioada 2007-2008 s-au acumulat datorii către Ministerul de Finanţe, iar eu am venit la conducerea clubului în iunie 2009 şi nu am reuşit să atrag fonduri să le achit. S-a ajuns la concluzia că e mai bine să se desfiinţeze clubul“, a declarat Ciprian Anton (foto stânga), ultimul preşedinte al FC Cetatea Suceava. Cum s-a ajuns în această situaţie? Directorul Liceului Sportiv Suceava (LPS) a reclamat banii negri care au circulat prin club. „Nu au gestionat corect fondurile provenite din transferul unor sportivi. Trebuia o strategie clară şi eu am propus o dată una, dar, fiind bani negri, nu interesa pe nimeni performanţa“, a declarat Dumitru Bernicu (foto dreapta), directorul LPS.

În plus, banii din sponsorizări nu erau înregistraţi în evidenţele contabile, a mai spus directorul. De asemenea, nu s-au făcut acte pentru transferuri, a precizat şi Mircea Grosaru, cel care se ocupă cu lichidarea judiciară a clubului. În aceste condiţii, clubul a început să acumuleze datorii la stat şi s-a ajuns în situaţia să fie dizolvat.
Victime sunt jucătorii, care, fiind legitimaţi la Cetatea, nu se pot transfera definitiv la alte cluburi până nu se achită datoriile clubului. Din acest motiv ei sunt doar „împrumutaţi“ la alte echipe, banii plătiţi pentru ei fiind dirijaţi către stat. Victime sunt şi microbiştii, care sunt lipsiţi de un fotbal de calitate pe stadionul Areni şi au parte doar de partide de liga a III-a cu Sporting şi Rapid  CFR Suceava.

 Declinul Asociaţiei Fotbal Club Cetatea Suceava a început din primăvara anului 2009, când Direcţia Generală a Finanţelor Publice Suceava a solicitat dizolvarea acesteia pentru neplata contribuţiilor către bugetul de stat, care au ajuns la 3 milioane de lei. Desfiinţarea clubului i-a afectat pe toţi cei 400 de jucători legitimaţi la FC Cetatea deoarece nu sunt liberi să se transfere la alte cluburi până când nu se plătesc datoriile. Lichidatorul judiciar al Cetăţii, şi anume societatea Euroconsulting, le-a permis acestora doar să joace la alte cluburi până la recuperarea datoriilor clubului, însă îşi rezervă dreptul de a anula orice transfer.

„Nu am nevoie de echipă“


„Noi i-am notificat la un moment dat pe toţi cei 400 de jucători să vină să ne anunţe unde joacă şi să-şi reglementeze situaţia. Eu, ca lichidator, nu am nevoie de echipă de fotbal, ci să recuperez datoriile clubului către stat. Putem să anulăm orice transfer efectuat cu trei ani anterior demarării procedurii de dizolvare deoarece pentru niciunul dintre jucători nu s-au plătit bani către club“, a declarat Mircea Grosaru, reprezentant lichidator.


Juniorii Cetăţii, care erau abia la început de drum în cariera de fotbalist, sunt cei mai dezamăgiţi acum. Ei nu se pot transfera definitiv la alte cluburi pentru a-şi continua antrenamentele deorece figurează ca legitimaţi la Cetatea, deşi clubul este în stare de faliment. Părinţii sunt revoltaţi de situaţie, mai ales că ei au plătit pentru antrenarea copiilor şi nu ştiu unde s-au dus banii atâta vreme cât clubul are datorii imense.


Bani fără chitanţă


„L-am înscris pe fiul meu în 2007 la Cetatea şi am plătit 200 de lei pe lună, vreme de şapte luni pe an, cât s-au făcut antrenamente şi cantonamente. N-am primit chitanţă niciodată pentru aceşti bani pe care i-am dat antrenorilor. După ce s-a desfiinţat clubul am încercat să-mi transfer băiatul la Liceul Sportiv, unde este şi elev, însă nu am reuşit. Mi-au zis că-l pot transfera temporar, pentru că e legitimat la Cetatea“, a spus Romică Brânzei, tatăl lui Florin Brânzei, junior al Cetăţii Suceava. În aceeaşi situaţie se regăsesc toţi cei care sunt legitimaţi la FC Cetatea.

„M-au sunat mai mulţi părinţi nemulţumiţi de această situaţie, dar cei care au administrat echipa au dus clubul în prag de insolvenţă. O dată luau bani de la părinţi şi o dată de la club“, a subliniat Grosaru. Ultimul preşedinte al FC Cetatea spune că este nevinovat de situaţia clubului. „Primăria nu a mai dat niciun sprijin clubului din cauza datoriilor, iar sponsorii fugeau de noi din acelaşi motiv. Poate am şi eu o vină că nu am reuşit să atrag fonduri pentru plata datoriilor, dar acestea existau deja când am ajuns eu la conducerea clubului“, a spus Ciprian Anton.

Soarta a 400 de jucători depinde de lichidatorul clubului Cetatea


Pe 27 ianuarie 2010, judecătorii au decis dizolvarea FC Cetatea, numind un lichidator judiciar şi dispunând radierea clubului din registrul fundaţiilor şi asociaţiilor. Datoriile Cetăţii la bugetul de stat au ajuns la 3 milioane de lei, iar jucătorii legitimaţi aici au rămas „în aer“. Ei vor rămâne cu contract la Cetatea până la stingerea datoriilor, chiar dacă clubul nu există practic.„Instanţa va decide pentru toţi jucătorii Cetatea. Nu avem nicio intenţie să-i împiedicăm pe jucători să joace, ba din contră. Dar noi trebuie să recuperăm datoriile clubului către stat“, a precizat Mircea Grosaru.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite