Suceava: Festivalul Naţional al cailor Shagya Arab

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Suceava: Festivalul Naţional al cailor Shagya Arab
Suceava: Festivalul Naţional al cailor Shagya Arab

35 de exemplare de Shagya pursânge vor defila prin faţa spectatorilor pentru a câştiga titlul de „Best in Show“.

Iubitorii de cabaline au ocazia să meargă în acest weekend la Festivalul Naţional al Calului „Shagya Arab“. Evenimentul se desfăşoară în cadrul Hergheliei din Rădăuţi, în perioada 25-27 septembrie. Mâine, la ora 10.00, are loc festivitatea de deschidere urmată de galop la clasa armăsari în reprize de câte şase cai. Festivalul este unul de talie naţională.
„La competiţia de rasă Shagya s-au înscris 10 concurenţi din toată ţară şi noi participăm cu 25 de exemplare din cadrul Hergheliei de la Rădăuţi“, a declarat Adrian Totoiescu, inginer silvic.

Arbitri din Germania
Competiţia are un regulament foarte strict.  „Sunt veniţi arbitri din Germania, Slovacia şi Statele Unite ale Americii, cu invitat special Hans Brabenetz“, a mai adăugat Adrian Totoiescu.

La concurs vor participa doar iepe şi armăsari cu vârste cuprinse între trei şi şase ani, născuţi în perioada 2003-2006. De asemenea la categoria de vârstă 7-10 ani vor participa doar iepele şi armăsarii născuţi în perioada 1999-2002, iar la categoria mai mare de 11 ani doar cei născuţi înainte de 1999. Pentru fiecare cal va fi arbitrat capul, gâtul, trunchiul, picioarele, încadrarea în tipul rasei şi mişcarea la pas şi trap. Caii vor executa un traseu pentru categoria galop într-o cursă de alergare plată pe o distanţă de 1.800 de metri, pe o pistă de iarbă, fiind cronometraţi de către arbitri.
Ziua de mâine va fi dedicată armăsarilor din toate categoriile de vârstă şi premierea celor trei clase. Duminică, la ora 9.30, concurenţii vor face o demonstraţie de sărituri peste obstacole în libertate, de 100-150 de centimetri. La ora 10.30 va fi desemnat campionul la categoriile „Iepe“ şi „Armăsari“.

Apoi, începând cu ora 11.30 se va desemna campionul „Best in Show“, urmat de finala de galop, premierea şi festivitatea de închidere, care va avea loc la ora 12.45. „Deoarece este un show internaţional şi regulile sunt mai stricte“, a declarat Liliana Giosan, inginer silvic membru organizator. Între regulile de participare, organizatorii interzic metodele de modificare a culorii de bază a pielii sau a copitelor. Cruzimea faţă de animale este strict interzisă pe toată perioada concursului. La fel folosirea excesiveă a cravaşei asupra caiilor.

Reguli de participare

Persoanele care prezintă caii trebuie să le etaleze acestora crupa şi picioarele. Arbitrii vor examina caii atât în mişcare la pas şi trap, cât şi pe loc. Contează foarte mult la evaluare ţinuta animalului. Caii reticenţi sau gălăgioşi pot fi retraşi din prezentare, la solicitarea juriului. Cei care prezintă caii în show trebuie să poarte cămaşă albă, pantaloni negri şi pantofi negri sau costum de călărie.

Suceava



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite