Suceava: 19.000 de turişti la Festivalul Medieval

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Suceava: 19.000 de turişti la Festivalul Medieval
Suceava: 19.000 de turişti la Festivalul Medieval

Chiar dacă anul acesta festivalul de la Cetatea de Scaun a beneficiat de fonduri mai puţine, numărul vizitatorilor şi câştigurile au fost mai mari decât anul trecut.

Bilanţul celei de-a patra ediţii a Festivalul Medieval de Artă „Ştefan cel Mare“, desfăşurat în perioada 16 - 23 august a fost unul satisfăcător pentru conducerea Complexului Muzeal Bucovina.

Cu toate că bugetul de anul acesta a fost de numai 461.000 de lei, cu 100.000 mai puţin decât în 2008, încasările şi numărul de vizitatori au înregistrat valori mai mari. Dacă la a treia ediţie au fost peste 17.000 de vizitatori, săptămâna trecută Cetatea a fost vizitată de 19.128 de persoane.

„Ne bucură cel mai mult faptul că au fost foarte mulţi turişti. În plus, am primit semnale că organizarea a fost chiar mai bună decât la Sighişoara”, a spus Emil Ursu, directorul Complexului Muzeal Bucovina. Preţul unui bilet de intrare a fost 5 lei pentru adulţi şi 3 lei pentru copii.

Organizatorii susţin că după prima zi a festivalului  au încasat 100.000 de lei. Anul trecut sucevenii au urmărit turnirurile, jocurile de focuri, spectacolul de lumini, spectacolele de muzică folk şi cascadoriile, care au făcut deliciul publicului. Anul acesta, în plus, au fost puse în scenă câteva momente istorice, precum intrarea lui Mihai Viteazul  în cetate şi au fost aduse tunuri asemenea celor medievale. În plus, printre invitaţi s-a numărat şi toboşarul de la Sighişoara, Dorin Stanciu. „Am avut noroc pentru că persoanele care au contribuit la succesul celei de-a patra ediţii au acceptat mai puţini bani”, a adăugat Emil Ursu.

Încasări duble faţă de anul trecut

Bilanţul prezentat luni de conducerea muzeului arată că 40% din vizitatori, majoritatea copii, nu au plătit niciun lei pentru a asista la manifestările incluse în festival. Cu toate acestea, încasările au fost de 57.672 de lei, dublu faţă de anul trecut, când au fost adunaţi 28.840 de lei. Datorită măsurilor luate anul acesta vizitatorii nu aumai putut sări gardul.

Oamenii de cultură au apreciat ediţia din acest an. „A fost mai multă cultură autentică şi mai puţin spectacol. Chiar şi dacă tot festivalul ar consta numai în parada costumelor, tot ar fi ceva extraordinar. Acest festival redeşteaptă interesul publicului pentru o parte frumoasă a istoriei”, a spus Angela Furtună, scriitor.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite