Femeia care sapă groapa altora

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aspazia Mihălescu sapă într-o zi un mormânt de doi metri lungime şi 1,60 metri adâncime
Aspazia Mihălescu sapă într-o zi un mormânt de doi metri lungime şi 1,60 metri adâncime

Suceveanca a moştenit meseria de gropar de la tatăl ei şi este singura din judeţ care are o astfel de îndeletnicire.

Sătenii din Marginea s-au obişnuit să o vadă pe „gropăriţă“ la treabă ori de câte ori moare cineva în sat. Rudele mortului venite din alte sate se miră cum de-a ajuns Aspazia să facă munca unui bărbat. Primarul mărginenilor spune că „gropăriţa“ şi-a moştenit meseria.

„Femeia sapă gropi de ani buni în localitatea noastră şi am înţeles că este singura femeie gropar din judeţul Suceava. Tatăl ei făcea gropile înainte, însă după ce a murit a rămas ea. O mai ajută şi soţul, nu sapă singură gropile“, explică primarul Dumitru Lungu. În tinereţe, Aspazia a lucrat la CAP, iar apoi la căminul cultural din sat. În final, s-a reprofilat pe înmormântări.

Ia 50 de lei de mormânt

Salariul Aspaziei variază în funcţie de câţi oameni mor în sat. „Preotul a decis la o şedinţă să iau pe groapă 50 de lei, însă dacă săpatul este anevoios şi în acel loc sunt rădăcini care îngreunează munca, atunci iau 60 de lei“, povesteşte femeia. În ultimii 25 de ani, femeia a îngropat sute de consăteni. Ea spune totuşi că înmormântările nu sunt o sursă sigură de câştig. Uneori mor şi câte trei oameni într-o săptămână, alteori „şomează“ luni întregi.

„Gropăriţa“ spune că este mândră de slujba ei, deoarece este o muncă cinstită şi nu-i este ruşine să sape morminte. Doar atunci când moare un om drag ei ori un membru din familie refuză să-i sape groapa şi lasă pe altcineva. Dimensiunile „standard“ ale unui mormânt sunt de 2 metri lungime şi 1,60 metri adâncime. Pentru morţii mai „voinici“, groapa este mai mare.

Din experienţă, spune că durează o zi, maxim două, până pregăteşte locul de veci. „Locuiesc lângă cimitir şi când obosesc mă mai duc acasă, mă odihnesc apoi mă apuc iar“, adaugă Aspazia. Cele două fete şi băiatul ei s-au obişnuit cu meseria mamei, dar spun că nu vor prelua ştafeta.

„Eu o ajut mai ales iarna, când este pământul îngheţat şi nu poate săpa singură. Este destul de greu pentru o femeia, chiar dacă este învăţată cu munca“, mărturiseşte Gheorghe Mihălescu, şoţul femeii.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite