Suceava: Spre Cetate, printre noroaie şi gunoaie (GALERIE FOTO ŞI VIDEO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Suceava: Spre Cetate, printre noroaie şi gunoaie (GALERIE FOTO ŞI VIDEO)
Suceava: Spre Cetate, printre noroaie şi gunoaie (GALERIE FOTO ŞI VIDEO)

Uitat de edili, parcul Şipote zace în paragină 

Turiştii care merg la Festivalul Medieval sunt nevoiţi să traverseze parcul Şipote, aceasta fiind cea mai scurtă cale de acces spre Cetatea de Scaun.

Gunoaiele aruncate la întâmplare, noroaiele şi dalele de piatră din pavaj stricate crează imaginea oferită turiştilor care vor să ajungă la festival.
Deoarece calea mai scurtă de a ajunge la Cetatea de Scaun o reprezintă parcul Şipote, odată ajunşi aici, turiştii sunt nevoiţi să treacă mai întâi prin diverse „probe” de rezistenţă fizică şi psihică. „Ţi se face rău când intri în parc. Îmi inchipui ce simt turiştii străini când ajung la noi şi văd mizeria asta. Chiar trăim în Evul Mediu”, a spus Ionela Tudosă, vânzătoare.

Mirosuri da, becuri ba

Pentru a traversa parcul Şipote ai nevoie de o mască de respiraţie. „Încă de la intrare te loveşte mirosul de fecale. Trebuie neapărat să-ţi ţii respiraţia ca să nu ţi se facă rău din cauza mirosului”, s-a plâns Viorel Hurdui, student.
Pe lângă mirosurile insuportabile, te împiedici aproape la tot pasul de diverse lucruri, de la ambalaje de prezervative până la papuci, haine sau sticle. Dacă ziua acestea pot fi cât de cât ocolite, altfel stau lucrurile noaptea deoarece de câţiva ani nu mai există iluminat public. Becurile au fost sparte dar nimeni nu s-a obosit să le schimbe.
Astfel, odată cu lăsarea întunericului cei care au ghinionul de a se afla în parc trebuie să orbecăie printre dalele de beton ieşite din trotuar. „Am şi uitat de câţi ani nu mai există iluminat public în zonă. Eram eu tânăr când parcul a fost luminat ultima oară”, a declarat Marian Dăscăliţă, pensionar.

Dacă la capitolul curăţenie parcul nu ia notă de trecere, în privinţa păstrării liniştii publice lucrurile stau altfel. Zilnic, o patrulă de jandarmi trece prin zonă pentru a-i identifica pe cei care distrug parcul. „Nu au fost incidente deosebite în ultima perioadă. Au fost aplicate doar sancţiuni pentru încălcarea normelor privind ordinea şi liniştea publică, reprezentând consum de băuturi alcoolice în locuri publice, cerşetorie, adresarea de cuvinte jignitoare”, a declarat Bogdan Cornaci, purtătorul de cuvânt la Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Suceava.

Ultima igieni-zare, în iunie

De întreţinerea parcului Şipote se ocupă Direcţia Silvică Suceava. Ultima acţiune de igienizare a avut loc la începutul verii, când aproximativ 200 de persoane au curăţat zona de gunoaiele aruncate de trecători. „Am avut o acţiune de mare amploare în luna iunie. Vom trimite şi astăzi o o echipă care va face curăţenie în zonă. Dacă ar pune mai mulţi mâna, s-ar face mai multe”, a declarat Valerian Sălăvăstru, director tehnic al Direcţiei Silvice Suceava.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite