Eroii animaţi, model în bătaia de la grădiniţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
O fetiţă urmăreşte hipnotizată ultimele aventuri ale personajului preferat
O fetiţă urmăreşte hipnotizată ultimele aventuri ale personajului preferat

Educatorii suceveni spun că tot mai mulţi copii îşi lovesc colegii imitând personaje de la TV. Psihologii din judeţ tratează tot mai mulţi micuţi care dezvoltă un comportament anormal din cauza televizorului.

Specialiştii suceveni, dar şi educatorii sau învăţătorii  sunt îngrijoraţi de numărul tot mai mare de copii care îşi lovesc colegii imitând secvenţe de luptă din serialele de desene animate. „Cât sunt mici ei se află la vârsta imitaţiei. Odată ce îşi aleg ca eroi personaje negative, nici părinţii şi nici cadrele didactice nu pot face mare lucru. Am în grupă copii care imită luptele din desenele japoneze şi se lovesc între ei, nu mai spun că preiau până şi expresiile brutale din engleză precum «asshole»“, spune Maria Cocianga, educatoare.


Psihologii susţin că excesul de programe animate violente le poate dăuna mult copiilor atunci când aceştia ajung la maturitate. Aceştia le recomandă părinţilor să nu-şi lase copiii mai mult de două ore în faţa televizorului şi să supravegheze cu atenţie programele pe care le urmăresc.


Joaca, legătura principală cu lumea înconjurătoare


„În felul acesta, copiii uită că  jocul este principala activitate, prin intermediul căruia ei cunosc lumea. Dacă ajung să vadă în lumea animată o realitate mai frumoasă, atunci îi pierdem. Am avut cazuri în care copilul i-a dat tatălui cu un ciocan în cap după ce a văzut cum în «Tom şi Jerry» şoarecele făcea acelaşi lucru pisicii“, a declarat Gabriel Oncescu, psihopedagog. De altfel, concluzia psihologilor este întărită şi de un studiu recent al Consiliului Naţional al Audiovizualului. Conform acestuia, personaje precum Batman sau luptătorii galactici îi instigă pe copii la violenţă şi îi face insensibili.  


Copiii preferă serialele cu violenţă ridicată


Studiile arată că, din 100 de copii cu vârste cuprinse între 4 şi 7 ani, 70% privesc la desene animate cu violenţă ridicată, gen „Ben 10“, „Titanii“, „Luptătorii Shaolin“, 20% la desene cu grad de violenţă moderată şi doar 10% la desene cu grad mic de violenţă, gen „Scooby Doo“ sau „Timon şi Pumbaa“. Psihopedagogii ar prefera ca cei mici să urmărească mai mult „Tom şi Jerry“, în ciuda controverselor iscate de serial.


„Nu sunt chiar atât de periculoase cum se spune. Faptele sunt puse pe seama unor animale, ceea ce nu permite copiilor să le ia drept exemple în viaţă. Însă atunci când un personaj uman dă în cap şi omoară 20 de oameni ca să salveze unul singur, iar pe deasupra este apreciat  ca erou, abia atunci este periculos“, susţine Mihaela Enea, educatoare.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite