Elevii stranieri se întorc acasă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tot mai mulţi suceveni plecaţi la muncă în străinătate decid să revină în ţară şi îşi înscriu deja copiii la instituţiile de învăţământ din judeţ.

Criza economică aduce tot mai mulţi stranieri acasă. Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Suceava, până în prezent au fost înregistrate 273 de cereri de reînscriere din partea elevilor întorşi din străinătate. Şefii instituţiei susţin că, în fiecare zi, unu-doi elevi care au studiat în afară depun cereri de reluare a cursurilor din toamnă. 

„Preconizăm o creştere a numărului de cereri în luna august, aşa cum s-a întâmplat an de an. Estimăm că peste 500 de elevi vor reveni în ţară pentru anul şcolar viitor“, a declarat Laurenţa Hacman, purtătorul de cuvând al IŞJ Suceava.

„Ne vom întoarce pentru că nu mai rentează“

Unul din copiii care, cel mai probabil va merge la şcoală în Suceava este Corina, fetiţa soţilor Angela şi Marian Munteanu. Soţii Munteanu lucrează de 3 ani jumătate în Italia, iar în urmă cu doi ani au reuşit să o înscrie pe fetiţa lor la o şcoală din Treviso.

„Eu mi-am pierdut serviciul. Firma la care lucram a intrat în faliment şi acum iau şomaj, însă a devenit tot mai greu să găseşti ceva de muncă. Probabil ne vom întoarce din toamnă acasă pentru că nu mai rentează. Chiria şi şcoala fetiţei ne costă foarte mult“, a povestit Marian Munteanu, tatăl Corinei.

Reprezentanţii IŞJ susţin că numărul elevilor reînscrişi pentru anul şcolar 2009-2010 a fost de aproape cinci ori mai mic faţă de estimările din acest an. Astfel, în toamna anului şcolar trecut, aproximativ 110 elevi s-au întors din străinătate pentru a-şi continua studiile acasă deoarece părinţii lor nu şi-au mai permis traiul de peste hotare din cauza crizei.

Potrivit datelor înregistrate de inspectorat, au urmat cursuri în Suceava în acest an şcolar elevi veniţi din Italia, Spania, Belgia, Israel, Anglia, Germania, Portugalia, Cipru, Austria, Ucraina şi chiar Republica Moldova. În acest an, aproape 90% din cei care se reînscriu la cursuri vin din Italia.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite