Suceava: Elevii suceveni, fără apărare în faţa gripei porcine

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Suceava: Elevii suceveni, fără apărare în faţa gripei porcine
Suceava: Elevii suceveni, fără apărare în faţa gripei porcine

Oficialii judeţului şi şefii din învăţământ nu au luat nicio măsură de prevenire a îmbolnăvirilor

Şcolile insalubre din municipiu pot deveni focare de infecţie. Directorii unităţilor de învăţământ, inspectorii şcolari şi chiar prefectul  „se spală pe mâini“ de orice răspundere.

Sucevenii consideră că  autorităţile din învăţământ nu sunt pregătite să lupte împotriva noului virus gripal. Asta deşi ameninţarea este evidentă: 12 persoane au fost deja diagnosticate cu A H1N1. „Elevii nu sunt informaţi despre gravitatea situaţiei. Şefii unităţilor şcolare nici nu pomenesc în consiliile profesorale despre această problemă gravă. Este o inconştienţă totală“, a declarat Geo Homiuc, profesor.

Dascălii, „inamicii“ contaminării cu A H1N1
Revolta profesorului este alimentată nu doar de absenţa comunicării, ci şi de condiţiile din şcolile din municipiu. Nicio măsură suplimentară nu a fost luată de la depistarea primului elev infectat cu virusul A H1N1.

Mai mult, tinerii care respectă recomandarea doctorilor, de a sta acasă atunci când prezintă simptome ale gripei, riscă să fie sancţionaţi de profesori. Reprezentantul Inspectoratului Şcolar Judeţean Suceava (IŞJ), Petru Carcalete, a confirmat reclamaţiile cadrului didactic.

„Din păcate, aceste măsuri nu se iau corespunzător în toate şcolile deoarece cheltuielile materiale sunt suportate de către primăria de care ţine fiecare unitate de învăţământ. Deci, municipalitatea este cea care răspunde de aplicarea corectă a măsurilor în şcoli“, a declarat inspectorul şef.

Acesta susţine că IŞJ a cerut conducerii şcolilor să a-dopte măsuri de prevenire a transmiterii virusului nou încă de acum trei săptămâni, conform ordinului emis de Ministerul Sănătăţii. Pe de altă parte, reprezentantul Guvernului în judeţ spune că produsele speciale pentru curăţenie sunt folosite în unităţile şcolare doar în caz de urgenţă pentru că nu există bani pentru aşa ceva.

„În şcoli se face curăţenie în mod normal, iar folosirea dezinfectanţilor este necesară doar acolo unde există suspiciunea unui caz de gripă porcină“, a explicat prefectul Sorin Popescu. În acelaşi timp, el consideră că profesorii sunt cei responsabili de transmiterea virusului în şcoli. „Cadrele didactice au obligaţia să nu primească în şcoli copiii bolnavi, suspecţi de gripă de orice fel, evitând astfel contaminarea“, a punctat prefectul.

Elevii riscă să contacteze virusul mai repede
Medicii suceveni sunt de părere că şcolarii şi preşcolarii sunt cei mai predispuşi la îmbolnăvire. „Recomandăm părinţilor să nu-şi trimită copiii la şcoală dacă sunt suspecţi de gripă, să-i izoleze la domiciliu“, a cerut Tiberius Brădăţan, purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean „Sfântul Ioan cel Nou“ Suceava.

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) a început campania de informare a populaţiei. „Am împărţit 800 de afişe în şcoli. Personalul didactic cunoaşte măsurile de prevenire şi urmează ca pe parcursul săptămânii viitoare să dotăm primăriile şi cabinetele medicale din judeţ cu pliante“, a declarat Adrian Popescu, purtătorul de cuvânt al DSP.

Obligaţiile şefilor din învăţământ
Inspectoratul Şcolar Judeţean coordonează măsurilor anti-gripă din şcoli în colaborare cu DSP. Directorii şcolilor sunt obligaţi să anunţe cazurile suspecte de îmbolnăvire cu virusul gripal A H1N1. Aceştia trebuie să constituie un comitet care să trimită datele şi către DSP, conform ordinului Ministerului Sănătăţii.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite