Elevii, puşi să achite biletul la autobuz

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cel mai probabil, de luna viitoare, tinerii suceveni care merg la şcoală nu vor mai primi abonamente gratuite. Reprezentanţii municipalităţii spun că, în condiţiile bugetului de austeritate, nu-şi permit să mai aloce bani pentru gratuităţi.

Peste 2.000 de studenţi şi elevi suceveni riscă să nu mai primească abonamente gratuite de la mijlocul lunii februarie. Şefii municipalităţii spun că bugetul de austeritate gândit pentru acest an nu le mai permite nici să plătească ratele la autobuzele societăţii Transport Public Local (TPL).


„În şedinţa de Consiliu Local din 10 februarie vom hotărî dacă mergem pe varianta fără acordarea de gratuităţi la abonamente. Sperăm ca, între timp, să găsim altă soluţie“, a precizat Lucian Harşovschi, viceprimarul Sucevei.


Excepţii pentru tinerii săraci şi bătrânii bolnavi


Dacă până pe 10 februarie nu se va găsi o soluţie, atunci tinerii din Suceava vor scoate din buzunare, în fiecare lună, câte 50 de lei pentru un abonament pe toate liniile.  „Căutăm o variantă legală, astfel încât contravaloarea abonamentelor gratuite să nu fie suportată nici de la buget, nici de societatea de transport local“, a spus Ion Lungu, primarul Sucevei. Edilul adaugă că va încerca să le furnizeze în continuare gratuitate la transportul în comun măcar elevilor şi studenţilor care provin din familii numeroase şi celor care fac naveta pe distanţe mai lungi. Excepţii s-ar putea face şi în cazul pensionarilor bolnavi, care sunt obligaţi să se deplaseze cu autobuzul. „Se pot acorda ajutoare financiare excepţionale anuale, ajutoare din care aceştia să-şi procure singuri abonamentele“, spune Ion Lungu.


Municipalitatea nu le mai acordă facilităţi pensionarilor de la începutul anului. Potrivit edililor, în fiecare lună se cheltuia pentru subvenţionarea transportului în jur de 4 milioane de lei, bani care sunt redirecţionaţi acum strict spre plata ratelor noilor autobuze. Studenţii care folosesc zilnic mijloacele de transport critică decizia municipalităţii. „Era una dintre puţinele facilităţi pe care le aveam din partea Primăriei. Iau de la gura studenţilor pentru că ştiu că nu avem cum să ne opunem. De ce nu fac reduceri la ei acolo, că sunt zeci de funcţionari care iau lefuri?“, a replicat Rozalia Şimotă, studentă în anul II.   

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite