Suceava: Elevii pun umărul la administrarea oraşului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

300 de copii îşi vor prezenta ideile pentru îmbunătăţirea canalizării şi a staţiei de epurare

Competiţia la care s-au înscris zece şcoli din oraş va găzdui dezbateri între elevi, iar la final cele mai bune propuneri vor fi recompensate cu premii.

Elevii claselor a IV-a din zece şcoli sucevene sunt implicaţi într-un proiect susţinut şi finanţat de Uniunea Europeană. Aproape 300 de copii şi 20 de dascăli au intrat în competiţia „Apa înseamnă viaţă“ şi vor contribui cu idei noi de modernizare şi reabilitare a staţiei de epurare a oraşului şi a sistemelor de canalizare.

De asemenea, cei mici vor propune alternative pentru reducerea poluării apei potabile şi a mediului. Proiectul este organizat de ACET Suceava şi Inspectoratul Şcolar şi se desfăşoară până la mijlocul lunii decembrie.

Concursul, finanţat de Uniunea Europeană

„Am ales copiii de clasa a IV-a deoarece ei sunt mai interesaţi decât cei mai mari să viziteze şi să lucreze machete. Proiectul face parte din Programul ISPA, finanţat în proporţie de 70% din fonduri europene şi vizează copiii şcolilor aflate în apropierea şantierelor din oraş“, a declarat Iulian Straton, economist şi responsabil de proiect în cadrul ACET. Proiectul a început din luna octombrie şi se va încheia la mijlocul lunii viitoare. Şcolile care se întrec în idei sunt situate în apropierea şantierelor mari din municipiu.

Din cartierul Burdujeni participă şcolile numărul 5, 6, 10 şi 11, din cartierul George Enescu şcolile numărul 8 şi 4, din Obcini doar Şcoala 9. Din zona centrală şcolile 1 şi 3, iar din Iţcani Şcoala numărul 7.

„Săptămâna aceasta s-a închis Şcoala numărul 1 din cauza gripei porcine şi trebuie să-i mai aşteptăm. Nu putem continua fără ei deoarece până acum au fost cei mai harnici. Perioada în care copiii vor lucra la machete se va prelungi cu şapte zile“, a adăugat Iulian Straton. Până acum, elevii au trecut cu bine de câteva probe, cum ar fi confecţionarea unui semn de carte cu sigla UE şi imagini care să prezinte apa potabilă.

Copiii lucrează acum la machete pe placaje care să sugereze ce măsuri pot lua pentru protejarea mediului autorităţile. În următoarele săptămâni, cei mici vor realiza broşuri informative şi vor scrie compuneri pe tema apei calde şi a poluării.

„Noi am fost de acord cu acest proiect în şcoli deoarece subiectul face parte din programa de la disciplina Ştiinţe, iar copiii pot vedea în felul acesta circuitul exact al apei până ajunge la robinet“, a declarat Tatiana Vîntur, inspector judeţean şcolar.

Premiile îi motivează pe cei mici
Pe 14 decembrie vor fi premiaţi câştigătorii, iar în urma testelor şi a probelor, vor rămâne doar 12 copii, câte trei de la primele patru şcoli calificate. Toţi concurenţii vor primi şepci, tricouri şi pixuri, iar ocupanţii primelor patru locuri se vor alege cu filme documentare, cărţi, albume foto şi nu în ultimul rând o vizită la staţia de epurare a apelor uzate şi uzina de apă din Iţcani.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite