Suceava: Edilii aşteaptă minuni din sectorul privat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Optimismul autorităţilor nu este susţinut şi de locuitori, care duc dorul vremurilor de dinainte de  1990, când aveau un loc de muncă sigur

Spune-le edililor unde ai vrea să lucrezi

Imaginea sucevenilor care fac coadă zilnic la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM)Suceava pentru a-şi viza carnetul de şomer sau pentru a se interesa de vreun loc de muncă vacant, va deveni istorie peste două decenii. Cel puţin asta cred autorităţile locale, care se bazează pe investiţiile firmelor cu capital privat. „Peste 20 de ani, sucevenii nu se vor confrunta cu lipsa locurilor de muncă. Eu cred că va fi bine atât timp cât sectorul privat se va dezvolta, pentru că acesta oferă mai multe locuri de muncă“, a declarat Viorel Seredenciuc, viceprimarul Sucevei.


Locuitorii vor fabrici,  nu magazine


Şomajul a luat amploare în Suceava, iar asta se vede din statistici. La nivel judeţean, rata şomajului a crescut în ultimul an de la 4 la 6,89%, în prezent 17.420 de suceveni neavând un loc de muncă. Dintre aceştia, aproximativ 2.000 sunt absolvenţi de studii superioare. „Când mă gândesc la viitor, principala grijă este un loc de muncă pentru copiii noştri. Nu cred că situaţia se va schimba prea mult în următoarele două decenii“, a declarat Iulia Botuşan, asistentă.
După 1989, din municipiul Suceava au dispărut treptat toate fabricile şi uzinele. „Am lucrat la fabrica de textile „Zimbru“ până în 1992, când s-a desfiinţat, şi peste 6.000 de angajaţi au rămas fără un loc de muncă. Acum, în loc de fabrici se construiesc magazine, care nu pot asigura locuri pentru toţi şomerii“, a explicat Gheorghe Bardan, pensionar.
Centrele comerciale şi mall-urile deschise în ultimii ani au adus doar câteva locuri de muncă. La mall-ul din lunca Sucevei lucrează doar 900 de angajaţi, de şase ori mai puţini decât existau într-o fabrică de la începutul anilor ’90. „Trebuiau să facă fabrici în loc de magazine. Doar aşa puteau să dea sucevenilor locurile de muncă pierdute în urma dezindustrializării“, a spus Dumitru Hârcean, şomer.


Reprezentanţii Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă susţin că sunt soluţii pentru reducerea şomajului. „Proiectele de îmbunătăţire a serviciilor şi studiile care să identifice exact ceea ce se cere pe piaţa muncii vor duce la scăderea ratei şomajului. Peste 20 de ani, sucevenii nu vor duce lipsă de locuri de muncă“, a declarat Cristian Şologon, director AJOFM Suceava.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite