Suceava: Dumitru Chelaru:„Am învăţat 2.000 de oameni să şofeze”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Suceveanul de 61 de ani s-a dedicat meseriei de instructor auto. A pornit de jos, ca angajat, după care şi-a deschis propria şcoală de şoferi.

Dumitru Chelaru este instructor auto şi are permis de conducere din 1978, pentru toate categoriile de autovehicule. Aproape 2.000 de elevi au învăţat să şofeze de la el, iar la şcoala sa promovabilitatea este de 76%. Ideea de a deveni instructor auto i-a venit întâmplător.

 „Cel mai mult m-a ajutat Constantin Alecsa, un instructor experimentat, căruia vreau să-i mulţumesc încă o dată“, a declarat Dumitru Chelaru. Acesta a urmat cursurile de o lună la Bucureşti, a luat examenul şi apoi a venit cu atestatul de instructor la Suceava şi s-a angajat la o şcoală de şoferi unde i-au trecut prin mână sute de învăţăcei. „După o perioadă am devenit instructor auto independent şi în septembrie 2005 mi-am deschis propria şcoală de şoferi“, a explicat acesta.

Are propriul decalog auto


Instructorul este de părere că indiferent pe ce maşină se face pregătirea, elevii învaţă să conducă dacă instructorul îşi iubeşte cu adevărat meseria. În acest sens, Chelaru a creat şi un decalog pentru instructorii auto, din care cităm doar două „porunci“: „Iubeşte meseria, iar dacă nu iubeşti meseria peste măsură, să nu iei cursanţi în grijă“ şi „Simplifică, pentru că a şti înseamnă a simplifica fără a dăuna esenţei învăţării“.


Mitul anti-talentelor la volan există şi este bine documentat. Instructorul crede că există oameni care nu sunt făcuţi pentru şoferie. Pentru unii nu ajung cele 30 de ore de practică şi chiar după dublarea acestui număr de ore nu reuşesc să devină stăpâni pe volan. „Pentru orice activitate omul trebuie să aibă o atracţie. Dacă cineva nu are ceva în el pentru conducere, omul se va teme să conducă şi nu va şofa niciodată cu plăcere“, a explicat Chelaru.

A şcolit persoane
de toate vârstele


Instructorul crede că, pentru a deveni şofer, nu există limită de vârstă şi a probat teoria în practică. Cel mai „copt“ elev al lui Chelaru a fost o femeie în vârstă de 69 ani, din localitatea Moara. „Acea doamnă a obţinut mai repede examenul decât alţi elevi mai tineri. Problema cea mai mare este superficialitatea elevilor care nu-şi însuşesc bine cunoştintele teoretice, iar la practică nu învaţă să-şi dezvolte atenţia distributivă“, a arătat Chelaru.


Mitul că femeile conduc mai prost decât bărbaţii este demontat de instructorul auto sucevean. „Pe băieţi îi strică teribilismul specific vârstei fragede. Femeile sunt mult mai prudente şi mai responsabile“, a adăugat Dumitru Chelaru.

Întrebări şi răspunsuri

Ce nu vă place în trafic?
D.C.: Lipsa de experienţă a şoferilor de camioane şi autobuze, care sunt angajaţi fără a li se cere o practică minimă de conducere. Mă sperie slaba preocupare a şcolilor pentru categoriile C şi D.
Ce modificare legislativă ar fi necesară?
D.C.: Este o idee bună a Autorităţii Rutiere de a cere instructorilor să practice meseria în cadrul unei şcoli de şoferi minimum trei ani înainte de a deveni instructori independenţi. Ar fi bine să dispară şi pirateria instructorilor independenţi.


Ce-i place
Să citească, să pescuiască şi să privească emisiunile de pe postul Discovery. „Îmi place foarte mult să ajut oamenii în necaz şi acesta este poate cel mai mare hobby al meu. Îmi place să mănânc bucatele preparate de soţia mea, mai ales şniţel de pui şi sărmăluţe“, a spus instructorul auto. 

Profil

Născut
23 septembrie 1948, Siret
Educaţie
Şcoala Postliceală pentru Şefi de Unităţi Comerciale
Experienţă
nouă ani ca instructor auto
Familie
căsătorit, are trei copii

Ce nu-i place
Nu-i plac haosul din trafic, lipsa poliţiştilor pe traseu şi copiii care se joacă pe străzi după ora 22.00 şi deranjează liniştea publică. Nu prea se uită la televizor. „Nu-mi place OTV-ul deoarece nu suport mizeria de acolo. Nu ai ce învăţa de la acele emisiuni“, a încheiat Dumitru Chelaru. 

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite