Dramatism pe piaţa imobiliară din Suceava. Doar 10% din apartamentele scoase la vânzare au fost vândute

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deşi lucrează cu număr minim de angajaţi, reprezentanţii agenţiilor imobiliare spun că fac tot posibilul să reziste pe piaţă cât mai mult.

De la începutul anului, nici o agenţie imobiliară din oraş, nu a putut raporta în medie, mai mult de zece apartamente vândute într-o lună, dintr-un total de peste 400 de apartamente scoase la vânzare de la începutul anului de fiecare agenţie în parte. Reprezentaţii agenţiilor imobiliare din Suceava declară la unison că situaţia în care se află nu este deloc roz. Această situaţie se datorează, spun ei, puterii scăzute de cumpărare a populaţiei şi îngheţării creditărilor bancare.

Deşi nimeni nu contestă acest lucru, cei care apelează la serviciile unei agenţii imobiliare spun că experienţa este una absolut dezamăgitoare. „În Suceava nu există nici măcar o agenţie care să aibă implementată o strategie de vânzare iar agenţii de teren nu au nici un fel de pregătire profesională în domeniu“, spune Filip Vieru, consultant. Mai concret, singurul lucru pe care îl fac agenţiile imobiliare din oraş este să consulte cele două liste, cea de cereri şi cea de oferte, în speranţa că vor găsi ceva compatibil.

În primele patru luni ale anului, mai bine de 80% din cererile primite de agenţiile imobiliare au fost pentru apartamente de două camere. Potenţialii cumpărători încearcă să speculeze această discrepanţă între cerere şi ofertă, pentru a obţine cât mai multe beneficii dintr-o tranzacţie. „Nu exagerez când spun că toţi doresc apartamente foarte ieftine cu cât mai multe îmbunătăţiri, eventual să nu facă modificări deloc în ele“, ne-a spus Florentina Badea, agent imobiliar.

Pentru o vânzare cât mai uşoară un apartament trebuie să aibă centrală şi alte îmbunătăţiri, să fie decomandat, situat la un etaj intermediar şi de ce nu, să fie orientat spre sud. Cele mai ieftine apartamente din oraş sunt fără îndoială în cartierul Burdujeni iar cele mai scumpe se pot găsi în cartierul Obcini sau în zona centrală a municipiului. Preţul mediu pentru un apartament cu două camere este de 30.000 euro iar pentru unul cu trei camere preţurile trec cu uşurinţă pragul de 40.000 euro.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite