Dosarul dublului asasinat de la Siret blocat de birocraţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procurorii suceveni aşteaptă invitaţia ucrainienilor pentru a-l putea audia pe Leonid Zaporojneţ, asasinul familiei Hriţcu.

Deşi au trecut trei luni de la asasinarea cu sânge rece a Ralucăi, de şase ani, şi a mamei sale, Carmen Hriţcu, de 39 de ani, procurorii suceveni nu au reuşit încă să îl trimită pe asasin, stabilit în persoana ucraineanului Leonid Zapojneţ, după gratii.

Incapacitatea acestora este cauzată de regulile stricte pe care le au de urmat pentru a ajunge în Ucraina şi a-l acuza pe acesta.

„Aşteptăm să vină comisia rogatorie pentru a putea merge în Ucraina. Ea trebuie să circule pe cale oficială, între autorităţile competente ucrainiene şi cele româneşti, motiv pentru care nu putem face ancheta. Din păcate formalităţile sunt destul de greoaie”, a explicat Elisabeta Cocîrlă, prim procuror în cadrul parchetului Suceava. Între timp însă aceştia continuă ancheta în România astfel încât atunci când vor avea undă verde, să ajungă în Ucraina să stea faţa în faţă cu asasinul.

Astfel, deşi au probe hotărâtoare împotriva lui Leonid Zaporojneţ, autorităţile sucevene sunt nevoite să se resemneze momentan în a-i oferi acestuia pedeapsa bine meritată pentru uciderea celor membre ale familiei Hriţcu.

Chiar dacă în luna martie s-au aflat o dată faţa în faţă cu asasinul, aceştia nu au reuşit să scoată prea multe date de la ucrainean, bărbatul negând cu desăvârşire acuzele aduse.

„În martie doar am asistat la procesul de audiere a lui Leonid Zaporojneţ. Acesta a negat că le-ar fi ucis pe cele două însă proba ADN arată clar că el este asasinul. Probabil el încă nu a auzit de însemnătatea acestei probe”, a declarat Elisabeta Cocîrlă, prim procuror în cadrul parchetului Suceava.

Procurorii suceveni nu ştiu însă nici când vor avea oportunitatea de a-l audia pe ucrainean din cauză că, pentru a ajunge la el, trebuie urmaşi o mulţime de paşi oficiali.

"Autorităţile din Cernăuţi trebuie să trimită actele la Procuratura Generală din Ucraina, de acolo se ajunge la Procuratura din România iar abia apoi la noi. Nicio ţară din Uniunea Europeană nu poate permite audierea unui cetăţean dacă nu sunt urmaţi aceştia paşi oficiali”, a explicat Elisabeta Cocîrlă, prim procuror.

Totodată, conform procurorilor, ucraineanul este arestat preventiv în ţara sa de baştină pentru alte infracţiuni, lucru care le oferă românilor şansa de a-l audia în cazul asasinatului.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite