Suceava: Stela Storociuc: Doamna care dă lecţii de table (PORTRET)

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Suceava: Stela Storociuc: Doamna care dă lecţii de table (PORTRET)
Suceava: Stela Storociuc: Doamna care dă lecţii de table (PORTRET)

Stela Storociuc aruncă zarurile de la şase ani şi este singura femeie din Suceava care participă la concursurile de la Clubul Sportiv.

Suceveanca nu se plânge că merge spre 60 de ani, ţine gospodăria în spate şi joacă table mai ceva ca un bărbat. Pasiunea pentru acest joc a moştenit-o de acasă, de la părinţi. Aruncau zarurile împreună când se întorceau de la muncă şi, uite-aşa, tablele au rămas sportul preferat în familie. Stela Storociuc este singura femeie care frecventează Clubul Arena din Suceava.

La doar două luni după ce a început să joace profesionist, a ajuns după 14 etape pe locul 10 din 80 de jucători. După fiecare victorie pleacă acasă liniştită, ca după o şedinţă de terapie. „Nu mi-am făcut niciodată nervi în timpul jocului. Ştiu că o fac din plăcere şi nu pentru vreun câştig. Mă relaxează foarte tare, de aceea şi vin de două ori pe săptămână. Las conservele şi borcanele cu tocană şi vin să mai iau o pauză“, povesteşte gospodina. Locuieşte la casă şi are o grădină mare în care şi-a pus peste vară toate legumele. Acum munceşte să-şi umple cămara cu de toate. 

Goblenurile, a doua sa pasiune

Se mândreşte cu sutele de goblenuri pe care le-a croşetat în tinereţe şi nu-i pare rău că a „măritat“ multe pe la rude şi prieteni. „Peste 100 am făcut cadou, dar de 10 ani nu mai pot să croşetez. Am dioptria -7 şi nu mai văd la fel de bine“, adaugă aceasta. Dacă ar fi să le vândă, ar fi putut aduna bani cât să-şi cumpere o maşină. Ea le păstrează cu grijă în şifonier, ferindu-le de praf.

De copilărie îşi aminteşte cu drag. „Mi-a plăcut să merg la şcoală, să-mi fac conştiincios temele şi chiar să mă trezesc dimineaţa“, spune râzând femeia. La 19 ani s-a angajat pentru prima dată, la Dorna Parc, şi acolo a rămas tim de 40 de ani. „Am trecut prin 11 conduceri, şefii se duceau pe rând, iar eu rămâneam ca o stâncă“, spune femeia.

Are cinci copii din care doi, o fată şi un băiat, sunt plecaţi în Italia. Le duce dorul şi le trimite de acasă tot ce-i mai bun. Ţara care i s-a lipit de suflet a fost Germania. Când a mers acolo, acum mulţi ani, a locuit într-un sat aşezat în mijlocul unei păduri. Era mare lucru să poată călători pe vremea lui Ceuşescu.

„Să ne amintim că pe vremea aceea nu aveai săpun bun, şampon sau ştiu eu mai ce. Eu aveam ocazia să mai aduc din afară lucruri care la noi erau rare şi cu porţia”, povesteşte Stela Storociuc. Suceveanca ar vrea să viziteze Grecia, Franţa şi Israel. Îşi mai doreşte să vadă Marea Egee, turnul Eiffel şi Ierusalimul. În rest e fericită cu o familie mare.  Întrebată de noroc, îşi joacă degetele printre zarurile cu buline şi mărturiseşte că doar 50% este noroc, iar restul strategie. Apoi aruncă zarurile pe tablă, ridică din sprâncene şi spune răspicat: „Însă tot cel mai bun are norocul de partea lui“.

Profil
Născută. 28 octombrie 1950, Suceava
Studii. Liceul Economic
Familie. Căsătorită, are cinci copii.

Întrebări şi răspunsuri
Când aţi câştigat primul concurs la table?
Chiar dacă joc de mică nu am avut ocazia să intru în competiţii, să câştig un loc în domeniul acesta. Ţin minte că m-a dus ginerele meu acum câteva luni la un concurs la mall şi am câştigat. De atunci m-am decis să vin sistematic la club.  
Vă simţiţi în minoritate la club?
Nu, în nici un caz. Toţi de acolo mi-au devenit prieteni. Uneori câştig, alteori pierd linii, nu am nicio problemă. Se pare că dintre femeile care îndrăgesc tablele şi şahul din Suceava doar eu sunt dispusă să rup din timpul meu şi să-mi urmez pasiunea.

Ce-i place
Ador să gătesc, mai ales mâncăruri moldoveneşti şi prăjituri, să gospodăresc pe lângă casă, dar şi să mă distrez când am ocazia. Sunt o persoană cu spirit tânăr.

Ce nu-i place
Nu mă apropii de oamenii mincinoşi, lăudăroşi şi încrezuţi. Nu-mi plac cei care au impresia că ştiu tot ce mişcă în ţara asta. În rest, mă ataşez repede de oricine.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite