Din 2011 Suceava va arăta a oraş european

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Edilii spun că de anul viitor imobilele vopsite în culori pastelate de roz, albastru sau portocaliu aprins vor dispărea din peisajul citadin.

Peisajul blocurilor vopsite în toate culorile după ce au fost izolate termic se va schimba începând de anul viitor, spun şefii oraşului. Culorile stridente care transformă municipiul într-un bâlci vor fi înlocuite cu nuanţe alese de specialiştii de la Primărie împreună cu locatarii. Primarul Ion Lungu a venit cu această propunere în urma numeroaselor sesizări venite din partea sucevenilor care îşi doresc un oraş european.

 „Dacă până anul acesta nu era nevoie de autorizatie de construcţie de la Primărie, acum trebuie, iar de la anul vom lua măsuri. Vom face o regulă prin care vom obliga oamenii să vopsească în anumite nuanţe blocurile pe regiuni. Astfel, fiecare cartier va avea câte o culoare“, a declarat Ion Lungu.

Locuitorii din Obcini au dat startul

Această soluţie a fost deja pusă în practică de sucevenii din Obcini care au vopsit câteva blocuri de pe strada Corneliu Coposu în aceleaşi nuanţe de ocru cu bej. Imaginea este una civilizată şi plăcută ochiului, iar locatarii sunt mândri de felul în care s-au organizat şi au vopsit blocurile.

„Înainte arătau ca la balamuc, acum ne e drag să arătăm lumii unde locuim. Sunt trei blocuri în linie care au fost vopsite după preferinţele locatarilor, nu ale firmelor care izolează  şi a ieşit frumos. Nu sunt toate aşa, în spate avem un bloc roz şi unul galben ca lămâie, este îngrozitor“, spune Diana Codrescu, economistă.

Sucevenii spun că ar trebui dată cât mai repede o hotărâre de Consiliu Local care să reglementeze alegerea culorilor. „În astea două luni se vor mai izola câteva zeci de blocuri în oraş, deoarece vremea este propice. Ar trebui ca de pe acum să se dea dispoziţie ca nuanţele să se recpecte în funcţie de zonă. Cele care acum sunt vezi şi albastre ar trebui revopsite la anul din banii oamenilor şi nu o să fie o veste bună pentru ei“, crede Mihai Grigoriu, şomer.

16 blocuri sunt izolate de Primărie

Edilii spun că în Suceava sunt blocuri finalizate de Primărie pentru care sucevenii au plătit doar 20 % din costuri. „De la Guvern vin 50% din bani, iar de la Primărie 30%. Avem 31 de blocuri aprobate, dintre care 16 sunt finalizate. Mai sunt 25 de imobile care aşteaptă aprobarea“, a declarat viceprimarul Lucian Harşovschi. Însă niciunul dintre cele izolate nu respectă regula esteticului.

„Firma trebuie să respecte nuanţele de culoare din proiect, pentru că trebuie certificat de urbanism. Vrem să izolăm blocurile la nivel european, iar cele cuprinse în proiect au trei ani de garanţie. Noi verificăm regulat lucrările“, a adăugat viceprimarul.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite