Suceava: PORTRET: Dimitrie Balint îţi arată lumea în alb şi negru
0
Timp de şase decenii, a imortalizat personalităţi ale urbei, monumente şi oameni simpli. A rămas fidel fotografiei clasice, alb-negru.
Dimitrie a fost atras spre arta fotografică de unchiul său, fotograf profesionist, refugiat în municipiu din Cernăuţi. „Încă din copilărie am ştiut că aceasta este meseria pe care vreau să o urmez“, declară Dimitrie. Şi-a început ucenicia după terminarea claselor primare, iar în timp s-a specializat în retuşarea fotografiilor alb-negru. De la şase la nouă ani a locuit în Slatina, în judeţul Olt, acolo unde unchiul său şi-a deschis un atelier foto. După revenirea pe meleagurile Sucevei, a continuat anii de ucenicie în atelierul fotografului Elbling Moritz.
Fotografiile i-au ajuns în Germania şi Polonia
Anii celui de-al Doilea Război Mondial l-au prins cu aparatul în mână. Nu-şi aminteşte cu plăcere de acele vremuri, întrucât mulţi dintre cei fotografiaţi de el nu s-au mai întors de pe câmpul de luptă. „Înainte de a pleca pe front, soldaţii îşi făceau fotografii alături de cei dragi. Pentru mulţi a fost ultima poză“, spune suceveanul. În timp, şi-a făcut un nume, fiind căutat zilnic de doi, trei clienţi.
„La început, nu făceam faţă comenzilor. Pe vremea aceea, puţini aveau un aparat de fotografiat. Zilnic trebuia să fac portrete de familie, iar weekend-urile erau dedicate nunţilor şi botezurilor“, completează fotograful.
În perioada în care a făcut şcoala la UCECOM a participat la numeroase concursuri naţionale şi internaţionale. Lucrările sale au fost expuse în câteva capitale ale Europei, cum ar fi Budapesta, Praga, Varşovia şi Berlin şi i-au adus premiul I la concursuri de artă fotografică din Ungaria şi Germania.
În perioada anilor ’70 a fost unul dintre puţinii fotografi români care au luat parte la cursuri de specializare pentru fotocolor, cursuri susţinute în Germania de Est. Printre instantaneele memorabile din colecţia persoanală a artistului, aminteşte portretele compozitorului şi dirijorului Grigore Macovei, ale unor dansatori şi solişti precum Sofia Vicoveanca sau Margareta Clipa.
Expoziţie cu Suceava surprinsă în alb şi negru
Cel mai mult s-a ataşat de fotografiile care au surprins ţărani îmbrăcaţi în costume populare, biserici şi monumente istorice.
Artistul vrea să organizeze cât mai repede o expoziţie care să reflecte oraşul Suceava în imagini alb-negru. „Îmi doresc să prezint Suceava cu oamenii şi locurile ei, în instantanee făcute de-a lungul vieţii“, explică artistul. Cea mai mare mulţumire a fotografului vine de pe plan personal. Fiica sa i-a dăruit două nepoate, de care este foarte mândru.
Profil
Născut: 16 septembrie 1930, comuna Şcheia, Suceava.
Studii: Şcoala UCECOM din Bucureşti.
Familie: Căsătorit, are un copil.
Întrebări şi răspunsuri
În ce an v-aţi deschis propriul atelier?
În 1953. Era ceva pe atunci să fii propriul tău şef şi să poţi angaja pe cineva căruia să-i transmiţi mai departe cunoştinţele tale despre această artă. Eu am avut-o ca angajată pe Mina Macariciuc şi timp de doi ani „am fotografiat doar pentru mine“.
Care este partea preferată din domeniul fotografiei?
Eu sunt retuşier de meserie, iar această tehnică presupune o muncă migăloasă şi intervenţia cu creionul sau cu tuş pe fotografie pentru a ilustra cât mai bine frumuseţea imaginii. Cred că în această tehnică ai mai multă libertate de exprimare.
Ce-i place
Artistului îi place foarte mult să petreacă timpul alături de familie şi nu scapă niciun meci de fotbal. „Îmi mai place foarte mult muzica. Am cântat câţiva ani alături de soţia mea, în Ansamblul «Ciprian Porumbescu»“, a declarat Dimitrie.
Ce nu-i place
Fotografului nu-i place să repete acelaşi lucru de două ori, deşi meseria o cere uneori. Fiind un perfecţionist, preferă să stea aplecat asupra unei fotografii mai mult decât este necesar, în loc să revină asupra ei de mai multe ori.