Suceava: Pompierii de la Descarcerare au salvat 360 de vieţi în 2009

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Suceava: Pompierii de la Descarcerare au salvat 360 de vieţi în 2009
Suceava: Pompierii de la Descarcerare au salvat 360 de vieţi în 2009

Maşina specială a pompierilor suceveni pleacă la accident în mai puţin de un minut de la declanşarea alarmei.

Un tânăr de 21 de ani a intrat cu maşina într-un copac

Peste 360 de oameni prinşi între fiarele unor maşini implicate în accidente rutiere au fost salvaţi anul acesta de către pompierii specializaţi în descarcerare din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Suceava.

Oficialii ISU spun că maşina special echipată din dotarea unităţii a fost chemată în cazul a 120 din cele 132 de ciocniri violente înregistrate în 2009 pe şoselele din judeţ. „Mergem întotdeauna împreună cu salvarea SMURD. Ei acordă primul ajutor atunci când este nevoie, adică în timpul sau la finalul descarcerării“, a precizat Alin Găleată, purtător de cuvânt la ISU Suceava.

Echipament scump şi fragil

Echipamentul folosit de pompierii de la Descarcerare este montat într-o autospecială performantă, care se poate deplasa în cel mai scurt timp la locul accidentelor. În cele mai multe cazuri, maşina ISU ajunge prima, iar pompierii încep procedura de salvare a eventualelor victime.

„Autospeciala este dotată cu trei trape, care se deschid în părţile laterale şi în spate, iar pe acestea se pliază toate sculele necesare pentru descarcerare. Echipamentul este foarte scump şi sensibil la şocuri. De aceea, pompierii sunt atenţi când îl manevrează“, a mai spus Alin Găleată.

Viteza în intervenţii, vitală pentru viaţa victimelor

Câteva secunde câştigate prin operativitate şi profesionalism de către pompieri pot fi vitale pentru viaţa pacientului. „După declanşarea alarmei, maşina pleacă în maxim un minut către locul indicat. Viteza şi organizarea sunt esenţiale pentru ca să putem salva vieţi“, a declarat Ioan Nistor, unul dintre pompierii suceveni de la Descarcerare. 

Pe lângă cleştii folosiţi la îndoirea metalului şi faiul folosit la tăiere, autospeciala mai are în dotare şi scule hidraulice şi pneumatice, de ultimă generaţie. În plus, în maşina sunt montate veste de protecţie şi cabluri de tractaj. „Echipamentul cu care se echipează fiecare pompier este destul de greu, dar indispendabil. Masca de oxigen şi tubul din spate legat prin centuri, dar şi casca de protecţie, îi sunt folositoare atât lui, cât şi victimelor“, a declarat Marius Tăuteanu, comandant locţiitor în cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU).

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite