Depresia aglomerează Secţia de Psihiatrie din Suceava

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Medicii cred că numărul bolnavilor este cel puţin dublu deoarece mulţi se tratează „după ureche“ acasă. Motivele sunt pierderea locului de muncă, lipsa banilor şi decepţiile în dragoste.

La Secţia de Psihiatrie pentru adulţi de la Burdujeni vin zilnic trei, patru persoane care se plâng de tristeţe, stare generală proastă, insomnii şi stări de anxietate. Teoretic, aşa arată tabloul simptomatic al suceveanului care suferă de depresie şi care apelează la ajutor medical.

De la începutul anului, au fost 104 internări continue pe fondul depresiei şi alte 191 de internări de o zi din aceeaşi cauză, cu 25% mai multe faţă de perioada similară de anul trecut. „Simptomele provin de la tulburările de dispoziţie şi de la anxietate“, a precizat Irina Bălăuţă, medic primar psihiatru.

Se ceartă cu rudele de la lipsa banilor
Majoritatea internărilor pe fond de depresii sunt la persoanele trecute de 60 de ani, însă există şi copii care suferă de această boală cauzată de neînţelegerile cu părinţii sau insuccesele şcolare.

Cei mai mulţi suceveni internaţi la Psihiatrie au motivat pierderea locului de muncă. Ei nu-şi mai pot întreţine familiile din cauza lipsei banilor, încep să se certe cu rudele, cu prietenii şi, negăsind soluţii la probleme, cedează psihic. „Sprijinul familial este foarte important pentru aceşti pacienţi. Rudele pot face mai multe pentru ei decât pot face medicii, mai ales că pentru o perioadă aceştia sunt scoşi din circuitul familial şi profesional, devenind nefuncţionali“, a mai explicat medicul Irina Bălăuţă. Silviu C. (48 de ani) a apelat la ajutorul medicilor deoarece de opt luni este şomer, a divorţat şi i se pare că „viaţa nu mai are sens“.

„Am fost şofer la o firmă de distribuţie. Am fost primul pe care l-au dat afară la restructurări. Mulţi patroni au nevoie de şoferi, dar când află ce vârstă am mi se spune că preferă un tânăr ca să-l formeze. Am ajuns să mă întreţină părinţii“, a povestit Silviu.  

Majoritatea tinerilor care suferă de depresie sunt consumatori de droguri uşoare, ei apelând la diverse substanţe care să le amelioreze stările afective negative. Această ameliorare este, însă, doar aparentă. Cei mai mulţi dintre ei provin din familii defavorizate, însă, în general, pacienţii care se prezintă la secţia de la Burdujeni provin din toate categoriile sociale, a mai precizat medicul psihiatru Irina Bălăuţă.

17 zile de spitalizare
Stările cu care se confruntă pacienţii depresivi sunt tristeţe, lipsa de putere şi de activitate, precum şi lipsa poftei de mâncare, absenţa bucuriei de a trăi, idei pesimiste, chiar suicidare, teamă permanentă, insomnie.

După ce ajung la medic, pacienţii depresivi trebuie să stea internaţi în medie 17 zile, dar durata spitalizării variază în funcţie de răspunsul la tratament. În cazul depresiilor uşoare, care pot fi tratate şi acasă, medicamentele costă 20 de lei, iar în cazurile mai grave, tratamentul ajunge şi la 200 de lei pe lună.

Suceava



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite