De patru ori mai multe pulberi în aer

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Concentraţia de praf din aerul respirat a crescut ieri la Suceava din cauza norului de cenuşă vulcanică din Islanda. Specialiştii de la Agenţia Judeţeană de Mediu, care au monitorizat evenimentul atmosferic, spun că valorile au revenit la normal în această dimineaţă.

Principala grijă a specialiştilor de la Agenţia de Protecţia Mediului (APM) Suceava a fost să monitorizeze în ultimele 24 de ore concentraţia de pulberi din atmosferă, după ce norul de cenuşă emanat de vulcanul din Islanda a ajuns deasupra judeţului. Dacă ieri dimineaţă valorile erau normale,  acestea au depăşit aseară valorea normală, de 10-20 de micrograme pulbere/mc de aer, ajungând la 56 la staţia din Burdujeni. La staţia din Siret, valoarea maximă a fost aseară de 71 de micrograme pulbere/mc de aer, faţă de 25, cât este normal. Specialiştii susţin că analizele electronice care emit continuu de la cele trei staţii din judeţ vor fi monitorizate şi în următoarele zile. „Nu putem şti dacă a fost norul de cenuşă pentru că aparatele nu ne indică concentraţia totală a particulelor. Este posibil să fi fost şi un vârtej de praf“, a spus azi-dimineaţă Gina Ursu, de la Agenţia de Mediu Suceava.

Ţineţi măştile aproape

Norul de cenuşă sosit din Islanda care a trecut ieri peste Suceava ar fi putut provoca probleme de sănătate localnicilor. Deoarece nu se ştie cu exactitate ce substanţe cuprinde acesta, medicii susţin că până la trecerea completă a pericolului sucevenii ar trebui să aibă la ei o mască protectoare. Astfel, în cazul unei ploi, aceasta să-i ferească de cenuşă şi elementele toxice din aer. „Norul de cenuşă poate cauza probleme doar în cazul în care ajunge pe pământ din cauza unei ploi. Doamne fereşte să plouă şi cenuşa să ajungă pe Pământ. Din cauză că nu ştim ce conţine cenuşa nu putem spune încă ce boli poate provoca.

Sucevenii nu sunt deloc impacientaţi. Unii susţin chiar că ar ieşi şi la un grătar, dacă ar fi mai cald afară.

„Am auzit la televizor de norul de cenuşă care vine spre noi, dar nu cred că o să păţim ceva. A trecut şi peste alte ţări şi nu am auzit să fi păţit cineva ceva“, a spus încrezătoare Maria Vişan, pensionară.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite