Suceava: „Dau foc la o coadă de porc prin casă şi fuge păcatul“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Suceava: „Dau foc la o coadă de porc prin casă şi fuge păcatul“
Suceava: „Dau foc la o coadă de porc prin casă şi fuge păcatul“

Aurica Leonte (80 de ani) din Straja recomandă câteva leacuri sigure împotriva „porcinei“

Bătrâna are un set întreg de reţete pentru care garantează că „omoară“ noul virus. Specialiştii de
la oraş sunt însă sceptici.

 În satele din jurul Sucevei gripa porcină este văzută ca un duh rău, aducător de necazuri. Pentru a o alunga, bătrânii folosesc „o reţetă“ din moşi-strămoşi, care presupune combinarea  ceaiurilor din plante cu ritualuri bazate pe superstiţii.
Vârstnicii de la ţară nici nu vor să audă de măşti de protecţie sau medicamente antivirale, pe care sucevenii se înghesuie să le cumpere din farmacii.

Ceapa şi rostopasca, o combinaţie aproape letală

Aurica Leonte din Straja are 80 de ani şi spune că n-a mai pomenit aşa necaz pe capul oamenilor de mulţi ani. „Pe timpul războiului a fost o foamete cumplită. Atunci m-am speriat tare, că mi-au murit trei copii. Acum, cu gripa asta, mi-e cam la fel de frică. Eu ştiu cum să alung virusul, dau foc la o coadă de porc prin casă şi fuge păcatul“, spune femeia ferm convinsă.

Are în podul casei multe cozi de porc, păstrate de la Crăciun. Le-a cules de prin sat, de pe la oameni, special pentru boli grave. Pentru a combate gripa încă de la primele simptome, bătrâna recomandă sucevenilor o infuzie de coada şoricelului şi măceşe. „Ceaiul trebuie strecurat prin vată, că altfel dă mâncărimi. Măceşele au un fel de puf în interior“, explică Aurica Leonte.

Bătrâna „mai vinde“ două secrete pentru aceeaşi afecţiune: ceaiurile de ceapă şi de rostopască, însă cu o menţiune importantă: „Dacă pui prea puţin nu are efect, iar dacă pui prea mult te poate omorî. Este foarte periculos şi trebuie făcut de un vraci“.

Femeia mai are un remediu în lupta cu „porcina“. „Pui într-o şosetă sare-bulgări, o pui după sobă, iar după ce s-a înfierbântat o pui pe piept, pe frunte şi pe ochi“, detaliază tanti Aurica.

Medicii se feresc să aprobe leacurile recomandate de bătrână. Pentru ei există doar Tamiflu, cel mai mediatizat medicament în lupta împotriva „porcinei“. „Acum te poţi trata doar la spital, nouă ni l-au scos, aşa a decis Ministerul. Au nevoie de un stoc mare de antivirale deoarece numărul de îmbolnăviri se află în creştere“, a declarat Vlad Nica, farmacist. Cadrele medicale sunt convinse că noul virus nu poate fi doborât cu incantaţii şi ceaiuri. „Este ca şi cum ai face frecţie la un picior de lemn“, a răspuns Ruxandra Pentilescu, medic specialist.

Număr triplu de paturi la Infecţioase
Înainte de „invazia“ în Suceava a virusului A H1N1, secţia de Boli Infecţioase a Spitalului Judeţean era dotată doar cu zece paturi. În ultimele zile, medicii au făcut loc în cele două saloane altor 20 de paturi pentru a face faţă numărului mereu în creştere de pacienţi. Oficialii unităţii medicale cred însă că şi cele 30 de paturi vor fi insuficiente în curând. Din acest motiv, doctorii epidemiologi ar pute cere să interneze bolnavi şi în cadrul secţiei de Dermatologie.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite