Datoriile spitalelor îi usucă pe pacienţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unităţile medicale din judeţ s-au îndatorat de la începutul anului la furnizori cu jumătate de milion de lei. Cu stocurile de medicamente aproape de zero, mulţi medici mizează că oamenii aduc de acasă cele necesare pentru tratament.

 Cele patru spitale din judeţul Suceava şi Serviciul de Ambulanţă se afundă în datorii cu fiecare zi care trece. Dacă la începutul anului unităţile înregistrau datorii de 117.000 de lei, luna trecută acestea crescuseră până la valoarea de aproape 657.000 de lei.


„La nivelul Spitalului Judeţean de Urgenţă Suceava nu există o problemă foarte gravă, cel mai afectat este cel Orăşenesc Siret cu 210.659 de lei restanţi pentru utilităţi, medicamente, materiale sanitare“, a declarat Adrian Popescu, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Suceava.


Spitalul de Urgenţă, în topul datornicilor


Potrivit datelor oficiale comunicate de DSP, Spitalul Judeţean de Urgenţă avea restanţe de 54.747 de lei, la furnizorii de medicamente şi materiale sanitare, Spitalul Municipal Rădăuţi datora 52.219 lei, iar cel Orăşenesc din Gura Humorului avea de dat 35.944 lei. În topul datornicilor rămâne totuşi Serviciul de Ambulanţă Judeţean (SAJ), care trebuie să plătească peste 280.000 de lei pentru reparaţii auto, carburanţi sau ca restanţe la plata salariilor. Cu toate acestea, sucevenii care apelează la serviciile Ambulanţei nu au de suferit, deoarece medicamentele şi materialele sanitare nu lipsesc din salvări.


Pe de altă parte, tocmai spitalele cu datorii mici se confruntă cu lipsa medicamentelor. A devenit o tristă obişnuinţă pentru pacienţii Spitalului Judeţean să-şi cumpere singuri pastilele de care au nevoie. „Am stat internat o săptămână la cardiologie pentru că aveam tensiunea prea mare şi pulsul nu era bun, dar ei nu mi-au dat decât nişte pastile mici. Eu mi-am cumpărat Tertensiful şi nişte drajeuri“, ne-a spus Maria Ursache, pensionară. Şefii spitalului nu văd însă probleme majore.

„Deocamdată, în Urgenţă nu avem niciun fel de probleme. Pe secţii avem medicamentele din clasele principale, medicamentele uzuale, însă ne lipsesc unele mai scumpe, pe care bolnavul trebuie să şi le cumpere“, a explicat doctorul Tiberius Brădăţan, purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean de Urgenţă.

___________

Cinci spitale fără datorii
Spitalele municipale din Fălticeni, Vatra Dornei şi Câmpulung Moldovenesc, precum şi cele de Psihiatrie din Siret şi Câmpulung Moldovenesc nu au niciun fel de datorii, potrivit reprezentanţilor DSP Suceava.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite