Suceava: Procurorii DNA sunt pe urmele şefilor de Poliţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ioan Todiruţ de la Suceava şi Ştefan Alexa de la Bacău au ajuns în atenţia anchetatorilor pentru infracţiuni de corupţie

Scandalurile de la vârful Poliţiei din cele două judeţe se ţin lanţ şi pătează imaginea instituţiilor.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) Suceava îl anchetează pe Ioan Nicuşor Todiruţ, şeful Poliţiei, bănuit că ar fi cumpărat fraudulos, în 2006, un nou sediu pentru instituţie.
Todiruţ a primit de la guvern 2,53 milioane de lei pentru această achiziţie, dar ar fi cumpărat un sediu la valoarea de 11,9 milioane de lei, deşi avea în cont doar banii viraţi de minister, fapt considerat de procurori abuz în serviciu. După ce a încheiat contractul de vânzare- cumpărare cu SC Servicii Comunale SRL Suceava pentru clădirea amplasată pe strada Universităţii numărul 19, şeful IPJ ar fi solicitat o suplimentare de fonduri guvernului, pe care a şi obţinut-o pe 30 noiembrie 2006.


„Se fac actele premergătoare urmăririi penale. Momentan are loc ancheta privind modul de achiziţie a sediului IPJ Suceava”, a declarat ieri Marius Surdu, procurorul-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie. O altă faptă cercetată de procurorii DNA se referă la suplimentarea unor sume destinate achiziţiei de mobilier fără organizarea unei licitaţii.

„Nu am ce comenta“


Alături de şeful IPJ mai sunt cercetaţi şi colegii acestuia din comisia de licitaţie: comisarul-şef Alexa Teodorovici, comisarul-şef Dumitru Crăciun, subcomisarul Georgel Talpalariu, subcomisarul Dan Boacă, precum şi comisarul-şef Lucian Zaharia, de la Inspectoratul General al Poliţiei Române.
Contactat telefonic de reporterii „Adevărul de Seară“ Ioan Nicuşor Todiruţ a refuzat să dea declaraţii. „Sunt în spital. Nu am ce comenta!“, a spus scurt Todiruţ.

Ştefan Alexa,
plimbat prin două judeţe


Şi şeful IPJ Bacău a ajuns în atenţia procurorilor DNA la începutul lunii iunie. Potrivit unor surse din rândul anchetatorilor, ofiţerii Direcţiei Generale Anticorupţie, însoţiţi de procurori, au ridicat din sediul Poliţiei documente referitoare la ultimul concurs de ocupare a unor locuri vacante.


Mai mult, aceştia au luat pentru cercetări şi calculatoarele care monitorizau radarele fixe de pe raza judeţului Bacău. Surse din DNA susţin că Ştefan Alexa este suspectat de luare de mită şi trafic de influenţă. Referitor la ancheta demarată de procurorii anticorupţie şi la posibilele audieri, comisarul-şef a refuzat să facă vreo declaraţie.
Zvonurile că Ştefan Alexa va fi mutat la Suceava pe un post de adjunct nu se confirmă deocamdată. Poliţiştul cu dosar la DNA ocupă în continuare cel mai înalt fotoliu al conducerii IPJ Bacău.  

41 de agenţi cercetaţi

Mai mult de jumătate din agenţii de la Poliţia Rutieră Iaşi sunt cercetaţi pentru infracţiuni de corupţie. Ancheta a început în luna ianuarie, iar ulterior procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Iaşi au început urmărirea penală împotriva a 53 de persoane, dintre care  41 de poliţişti de la Rutieră, 10 de la secţiile de poliţie.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite