Suceava: Cultura este în „moarte clinică“ la Suceava

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Suceava: Cultura este în „moarte clinică“ la Suceava
Suceava: Cultura este în „moarte clinică“ la Suceava

Edilii vorbesc încă de anul trecut despre un centru cultural al Bucovinei care să funcţioneze în clădirea renovată a Cinema Modern. Proiectul stagnează în faza elaborării documentaţiei.

Teatrul sucevean a renăscut

Sucevenii îşi doresc un oraş mai verde

Viaţa culturală a municipiului Suceava e sublimă, „dar lipseşte cu desăvârşire“, s-ar putea spune parafrazând o expresie făcută celebră de Ion Luca Caragiale. Este singura capitală de judeţ din Moldova în care nu funcţionează niciun cinematograf sau teatru. Unicul spaţiu din oraş care poate găzdui spectacole este Casa de Cultură a Sindicatelor.

De aceea, instituţia organizează în aceeaşi sală, pentru maxim 1.000 de spectatori, de la piese de teatru şi concerte, până la baluri şi discoteci. „Avem numai «opinci cu pretenţii» între conducători. Oraşul nostru face obiectul râsului în ultima vreme, din punct de vedere cultural“, este de părere scriitorul sucevean Nicolae Dărămuş.


Vecinii de la nord fac performanţă în cultură


Prin comparaţie, botoşănenii beneficiază atât de un teatru cu renume naţional, cât şi de o filarmonică, a cărei orchestră este chemată să concerteze în marile săli de spectacol din România. Edilii s-au lăudat încă de anul trecut că vor înfiinţa la Suceava cel mai mare centru cultural al Bucovinei. Şase instituţii ar urma să se reunească sub această siglă şi să-şi desfăşoare activitatea în clădirea renovată a Cinematografului Modern.


Este vorba despre Ansamblul „Ciprian Porumbescu“, Şcoala Populară de Arte şi Meserii „Ion Irimescu“, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale, precum şi de revista „Bucovina Literară“. Refacerea cinematografului stagnează însă în stadiul aprobării unui plan arhitectonic.


Fanfara, unica atracţie


„Există viaţă culturală în municipiu, dar nu atât de mult coordonată de primărie pe cât ne dorim deoarece nu avem încă un sediu unde să desfăşurăm aceste activităţi“, declară Viorel Seredenciuc, viceprimarul Sucevei. După cele mai optimiste previziuni ale edililor, centrul va fi gata la finalul anului 2010. Locuitorii Sucevei doresc să se mândrească cu un oraş activ din punct de vedere cultural. „Aş vrea să se construiască o sală polivalentă şi să vină la Suceava nume grele internaţionale“, a declarat Iuliana Costache, studentă.


Deocamdată, sucevenii trebuie să se mulţumească cu fanfara din parcul central şi cu piesele de teatru puse în scenă la Universitatea „Ştefan cel Mare“, în amfiteatrul „Joseph Smith“, amenajat în cadrul instituţiei.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite