Culmea birocraţiei la Înmatriculări auto

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şoferii se plâng că în Suceava li se cer degeaba documente care îi costă nervi, timp şi bani în plus. Actele solicitate de funcţionari nu sunt stipulate în lege şi nici nu sunt cerute la alte ghişee similare din ţară.

Cozile interminabile, atitudinea funcţionarilor şi obligaţia de a prezenta unele documente care nu sunt cerute de lege îi împing pe suceveni în pragul disperării. „Dacă nu ai traduceri legalizate după acte nici nu se uită la tine. Sau, dacă nu sunt puse în ordine, este o funcţionară care îţi aruncă documentele în faţă“, s-a plâns Sorin Aparaschivei, şofer.

Nervi apar şi când la ghişeu se prezintă persoane din afara Sucevei şi care solicită numere provizorii.  „Dacă nu are domiciliul în Suceava nu primeşte numere provizorii de la noi“, a precizat comisarul Florin Chiaptănaru, şeful Biroului de Înmatriculări Auto.

Suceava are alte legi

Totuşi, în ţară, numerele provizorii se eliberează oricui, indiferent de localitatea din care provine. „Oricine vine să ia numere provizorii noi avem obligaţia să i le furnizăm, dacă are documentele în regulă chiar şi atunci când nu are domiciliul aici“, ne-a declarat Aurel Maxim, operator al Serviciului de Înmatriculări din Zalău. Din cauza numărului mare de acte solicitate, la ghişee este adesea coadă. „Suceava are cel mai mare parc auto din zona Moldovei“, explică  Florin Chiaptănaru.

Acesta a precizat că „funcţionarii prelucrează zilnic câte 385 de dosare de înamtriculări, 245 de numere provizorii şi 365 de radieri pe lângă alte sute de dosare din cadrul Serviciului de Permise Auto, iar noi avem angajaţi doar doi ofiţeri şi trei agenţi“.

„Este o practică de dezinformare“

În legătură cu legalizarea actelor cerute la ghişee, comisarul sucevean pare să nu ştie ce fac angajaţii lui. „Aşa ceva nu este în lege. În privinţa ordonării actelor este o practică a birourilor de acte auto, care dezinformează oamenii“, a mai spus Chiaptănaru.

În comparaţie cu Suceava, în judeţul vecin, legalizările actelor traduse sunt o raritate. „Nimeni nu este obligat să prezinte traduceri legalizate şi nici noi nu le cerem“, ne-a declarat Dănuţ Ciubotaru, comisarul-şef al Biroului de Înmatriculări din Botoşani.

Aceste diferenţe dintre judeţe îi costă pe suceveni aproximativ 75 de lei pentru dosarul de înmatriculare, plus timpul pierdut. „Când mi-am cumpărat maşina am pierdut aproape două zile cu traducerile, legalizările şi ordonarea actelor, ceea ce nu mi se pare normal“, a spus Mircea Croitor, şofer. 

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite