Suceava: Creditorii au ieşit la vânătoare de datornici

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Suceava: Creditorii au ieşit la vânătoare de datornici
Suceava: Creditorii au ieşit la vânătoare de datornici

Creditorii s-au adresat reprezentanţilor Casei Judeţene de Pensii Suceava, care vor reţine în perioada următoare 30% din veniturile pensionarilor.

Mii de pensionari suceveni vor trebui să supravieţuiască cu bani mai puţini, după ce reprezentanţii Casei Judeţene de Pensii (CJP) Suceava le vor diminua pensiile cu o treime. Conducerea instituţiei răspunde în acest fel solicitărilor de executare silită, venite de la diverşi creditori care vor să-şi recupereze datoriile.

Datornicii, revoltaţi
Potrivit CJP Suceava, 2.221 de pensionari au acumulat într-un an datorii de aproximativ cinci milioane de lei. Aceştia nu au mai putut achita împrumuturile de la Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor, CEC, bănci, nu şi-au plătit taxele şi impozitele locale sau nu şi-au plătit cheltuielile de judecată.

„Situaţia actuală este jenantă pentru noi pentru că suntem obligaţi prin lege să ajutăm creditorii să-şi recupereze datoriile acumulate“, a declarat Mirela Adomnicăi, director coordonator al CJP Suceava. „Nu sunt de acord cu această metodă de recuperare a datoriilor. Oamenii nu s-au împrumutat pentru că nu mai pot de bine, ci pentru că nu au cu ce-şi duce traiul“, a declarat Costică Coţovan, pensionar.  Din cei peste 200.000 de pensionari suceveni, 2.221 au poprire pe pensie, cu 700 mai mulţi decât la începutul anului. „Şi aşa pensiile sunt de mizerie. Dacă le opresc banii, din ce să trăiască?“, a declarat Elena Mihalache, casnică.

În topul creditorilor cu cele mai multe solicitări de executare silită se află Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor, cu 335 de cereri, pentru a recupera 42.023 de lei. „Majoritatea celor care s-au îndatorat la CAR au luat bani pentru a-şi achita datoriile la întreţinere şi pentru a-şi  cumpăra medicamentele“, a adăugat Mirela Adomnicăi. Pe locul doi se găsesc executorii judecătoreşti, care au de adunat 42.878 de lei de la 225 de pensionari care nu au plătit cheltuielile de judecată, iar pe trei se găsesc băncile, care au formulat 120 de cereri.

Datorii şi la Finanţe

Pensionarii suceveni  au ajuns pe lista neagră a datornicilor şi dacă nu şi-au achitat taxele şi impozitele locale. La începutul acestui an, pensionarii aveau datorii la Administraţia Finanţelor Publice în valoare de 4.656 de lei. Nouă luni mai târziu, creanţele au crescut cu 224 de lei.

Suceava



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite