Crăciun în casă nouă cu un salariu minim

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sucevencele „cântăresc“ oferta de perdele din Bazar
Sucevencele „cântăresc“ oferta de perdele din Bazar

Sucevencele caută în Bazar covoare, perdele şi pături ieftine. Majoritatea gospodinelor au început curăţenia în apartamente şi caută să-şi înnoiască decorul pentru musafiri cu o investiţie cât mai mică.

Mulţi dintre suceveni au pus bani deoparte şi se pregătesc „să-şi gătească“ casa cu lucruri noi pentru a-şi întâmpina cum se cuvine vizitatorii de Crăciun şi Revelion. Bugetul redus îi face pe mulţi să se gândească la investiţii minime, precum un covor, o perdea sau o pătură nouă. Pentru a ieşi cât mai ieftin posibil, majoritatea cumpărătorilor caută să cumpere din Bazar, acolo unde se pot târgui. „O pătură groasă, de iarnă, o găseşti la intrare în Bazar, la 100 sau 130 de lei. Dacă ai răbdare şi cauţi prin mijlocul Bazarului, o găseşti şi la 75 de lei. Majoritatea sunt aduse de peste Prut la preţuri foarte convenabile“, spune Maria Mocanu, croitoreasă.


300 de lei pentru perdele în toată casa


La capitolul perdele, gospodinele au o ofertă foarte variată. Cu 30 de lei metrul liniar, acestea îşi pot împodobi ferestrele cu voaluri de mătase sau pânză brodată. „Nu se mai poartă perdelele simple, albe. Acum cele crem, cu imprimeuri florare, sunt la modă. Am vânzare de la primele ore ale dimineţii, vin din tot judeţul şi fac cumpărături. La un geam îţi trebuie cam trei metri, prin urmare o perdea ajunge la 90 de lei, însă merită“, povesteşte Lucica Vieru, comerciant. Astfel, un „un schimb“ de perdele pentru toate geamurile ajunge la 300 de lei.


Un covor pentru camera de zi ajunge în medie 300 de lei. Carpetele de un metru pe doi nu ajung la mai mult de 120 de lei, iar cele pentru baie costă 50 de lei. „Cel mai bine le vindem pe astea pufoase, în care se afundă piciorul. Chiar dacă sunt mai scumpe, sucevenii fac eforturi să ia ceva care să fie pe placul întregii familii. Avem şi seturi cu covor mare, de trei pe patru metri, şi două mici de unu pe unu jumătate pe orice nuanţe. În cazul în care cineva cumpără mai mult de trei, facem reducere şi de 50 de lei. Ştim că este greu cu banii şi la alţii“, spune Ilie Neagu, vânzător. Astfel, cu un salariu minim pe economie, sucevencele îşi pot schimba atmosfera din casă. Cele cu pretenţii se pot orienta spre marile magazine din oraş. Totuşi, aici, cu 600 de lei abia reuşesc să cumpere un covor persan pentru dormitor. 

Candelabrele, schimbate pentru spoturi


 Multe gospodine se străduiesc în această perioadă „să scape“ de candelabre în favoarea spoturile moderne, lipite pe perete. Preţurile diferă aici mult. În Bazar, o lustră de mărime potrivită costă în jur de 20-30 de lei, iar în magazine ajunge la 70 de lei. „Mi-am schimbat toate lustrele şi mi-am pus spoturi în casă. N-am cheltuit mai mult de 100 de lei, le-am luat de aici din Bazar“, spune Lică Stamate, electronist.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite