Coş de pensionar: pastile şi foamete

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De la 1 iunie, pensionarii cu venituri mici vor începe lupta pentru supravieţuire de la o lună la alta. 

După ce îşi achită medicamentele şi întreţinerea, numeroşi vârstnici îşi vor cumpăra de mâncare sau de îmbrăcat de doar 5 lei zilnic. Este şi cazul lui Mircea Vieru, pensionar în vârstă de 67 de ani. Acesta lua până acum 550 de lei lunar.

„Din pensie mi se ia aproape un milion, deci mai rămân cu patru milioane jumătate. Dau aproximativ un milion la întreţinere, pentru că vin pierderi mari la apa caldă şi căldură în bloc, două milioane se duc pe medicamente, că fac un tratament pentru rinichi şi inimă, iar din restul îmi iau mâncare“, şi-a detaliat cheltuielile pensionarul. Deci, pentru mâncare şi restul necesităţilor îi vor rămâne doar 150 de lei.

Raţia zilnică de sărăcie

Cu aceşti bani el poate să-şi cumpere câte o pâine pe zi, ceea ce ar însemna 36 de lei lunar, câte o sticlă de lapte, cu 90 de lei lunar, zece kilograme de cartofi la 10 lei, 20 de ouă la şi câteva cepe. De carne sau dulciuri nici nu poate fi vorba.

Decât să cumpere câteva felii de salam de poftă, pensionarul va consuma ochiuri cu piure sau supe de legume. Când s-a referit la nepoţi, pensionarul a oftat şi şi-a băgat mâna în buzunarul gol. „Mă doare sufletul că vor veni la mine şi n-am să mai pot să le dau ciocolată“, a spus amar bătrânul.

Pensie de 500 de lei

La fel de mult se vor chinui şi pensionarii care suferă de un handicap şi care trebuie să plătească pe altcineva să le facă cumpărături. Noroc au doar cei care nu sunt singuri şi mai au un ajutor.

„Eu nu pot merge la cumpărături deoarece nici nu sunt trape pentru scaunele cu rotile la borduri şi nici nu are cine să mă ajute. Am un nepot care îmi face cumpărături, însă alţii în situaţia mea trebuie să scoată bani din buzunar să dea la un vecin pentru acest serviciu“, ne-a spus Ionel Vrabie, în vârstă de 74 de ani, a cărui pensie era de 500 de lei.

Suceava



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite