Suceava: Copiii îşi pun viaţa în pericol jucându-se în tranşeele din oraş

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Suceava: Copiii îşi pun viaţa în pericol jucându-se în tranşeele din oraş
Suceava: Copiii îşi pun viaţa în pericol jucându-se în tranşeele din oraş

Inspectorii de la Protecţia Muncii au dat amenzi în valoare de 24.000 de lei firmelor care modernizează reţeaua de apă deoarece nu respectă normele legale.

Tranşeele săpate de muncitorii care înlocuiesc conductele la reţeaua de apă, termoficare sau canalizare sunt un pericol pentru locuitori, în special pentru copii. De la o zi la alta, tot mai mulţi copii se joacă printre mormanele de pământ scoase în urma lucrărilor. Pe lângă pericolul şanţurilor adânci de un metru, mai există şi cel al malurilor înalte, care nu sunt asigurate.

„Seara, după ce pleacă muncitorii, se adună în faţa blocului în jur de cinci copii care se joacă printre conducte şi maluri. Se poate întâmpla o nenorocire pentru că totul este instabil şi oricând există riscul ca un copil să fie îngropat de viu", spune Viorica Neamţu, localnică în cartierul Obcini.

Chiar dacă unii părinţi îşi supraveghează copiii, cei mai mulţi se iau cu treaba şi uită de pericolul la care se expun micuţii lor. Aceştia se joacă uneori chiar sub ochii muncitorilor care, la rândul lor, nu iau măsuri nici măcar pentru propria protecţie. Nu par deranjaţi nici de amenzile pe care le-au primit în ultimele două luni. În urma controalelor efectuate pe şantiere, reprezentanţii Inspectoratului de Muncă Suceava au dat în luna august amenzi în valoare de 8.000 de lei. Firmele care au câştigat licitaţiile pentru modernizarea reţelelor de termoficare, apă şi canalizare nu au luat însă măsuri rapide de prevenire a pericolelor la locul de muncă. În consecinţă, în urma controalelor din septembrie, inspectorii au dat amenzi de 24.000 de lei.

Lucrări prost semnalizate

Inspectorii de muncă au identificat zeci de abateri care puneau în pericol atât viaţa lucrătorilor de pe şantiere, cât şi pe cea a şoferilor şi a locuitorilor. Astfel, s-au dat amenzi pentru semnalizarea incorectă a lucrărilor, pentru că semnele de circulaţie îi îndrumau pe şoferi să se deplaseze pe contrasens.De asemenea, lucrătorii nu purtau costumele de protecţie, iar în cel mai rău caz nu le aveau deloc.

O problemă întâlnită mai peste tot este legată de malurile de pământ neconsolidate. „Peste maxim două zile terminăm lucrările în acest perimetru. Urmează să acoperim şanţurile, dar până acum noi n-am avut nicio problemă şi nu s-a înregistrat niciun incident", a declarat Adrian Neagu, lucrător în Obcini.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite