Suceava: Copiii cerşetori sunt greu de strunit

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Suceava: Copiii cerşetori sunt greu de strunit
Suceava: Copiii cerşetori sunt greu de strunit

Campania iniţiată de Protecţia Copilului a avut ca scop scăderea fenomenului cerşetoriei în rândul copiilor. Peste 50 de minori au primit consiliere psihologică şi juridică. 

Problema cerşetorilor din municipiul Suceava le va mai da bătai de cap multă vreme autorităţilor şi locuitorilor oraşului. Angajaţii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Suceava a desfăşurat în luna martie o campanie pentru combaterea cerşetoriei şi a exploatării muncii copilului intitulată „Cerşetoria infantilă - încotro?!“.

Asistenţii sociali au reuşit să ajute puţini minori
Deşi au beneficiat de sprijinul Poliţiei şi al Jandarmeriei şi au continuat acţiunea  până la finalul lunii aprilie, reprezentanţii DGASPC Suceava nu au putut să ajute decât o mică parte din copiii exploataţi. „În campanie am identificat 126 de minori proveniţi din judeţ, care au fost descoperiţi de primării, şi 43 din afara judeţului, veniţi din Iaşi, Botoşani şi Neamţ. Aceştia din urmă au fost găsiţi la cerşit de reprezentanţi ai Poliţiei şi Jandarmeriei“, a spus Liviana Enea, purtătorul de cuvânt al DGASPC Suceava.

Campania avea ca scop identificarea cerşetorilor minori şi a familiilor acestora, cărora să li se oferă servicii de specialitate, prin care să le corijeze comportamentului antisocial, plus sprijin pentru readaptare familială şi ajutor pentru reîntoarcerea la  şcoală.

„Din cei 126 de copii suceveni, în jur de 50 au primit consiliere juridică şi psihologică împreună cu părinţii lor“, a adăugat Liviana Enea. Minorii constrânşi să cerşească urmau să intre în centre de plasament, iar abuzatorii să fie daţi pe mâna Poliţiei, dar nu s-a înregistrat niciun astfel de caz.

Autorităţile, insensibile la campania de presă
„Nu există cerşetor din obligaţie. Tineri sau bătrâni, toţi o fac de plăcere. Cred şi eu că e mai simplu să întindă mâna, decât să pună osul la muncă”, este de părere Marcel Spătar, pensionar. Cotidianul „Adevărul de Seară“ a desfăşurat, la începutul lunii trecute, o campanie intitulată „Scăpaţi oraşul de cerşetori!“. Demersul a avut un ecou mai puternic în rândul oamenilor străzii, care erau la un pas de a bate cu pietre reporterul ziarului, decât printre autorităţile locale.

Cerşetorii, puşi să muncească

În localităţile Sadova, Ipoteşti şi Şcheia se înregistrează cele mai mari datorii la amenzi neplătite de cerşetori. Autorităţile locale au stabilit ca cei care nu-şi achită penalizările să presteze muncă în folosul comunităţilor respective. Nevoiaşii sunt puşi, de obicei, să măture străzile.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite