Suceava: Copii salvaţi din mâinile părinţilor inconştienţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Suceava: Copii salvaţi din mâinile părinţilor inconştienţi
Suceava: Copii salvaţi din mâinile părinţilor inconştienţi

Angajaţii de la Protecţia Copilului au intervenit în două cazuri grave de abandon şi neglijenţă familială.

Primul caz care a intrat în atenţia Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) a avut loc la Rădăuţi. Doi copii, un băiat de cinci ani şi o fetiţă de opt ani, au fost abandonaţi de mama lor, care a plecat din luna august în Belgia. Maria V., mama copiilor, i-a lăsat în grija unei bătrâne, care nu avea posibilităţi să-i crească. Pentru că femeia nu a trimis bani, după cum a promis, bătrâna a anunţat Protecţia Copilului.


„Cazul acesta a fost în atenţia noastră şi a Primăriei din Rădăuţi încă din anul 2007. Atunci mama nu avea nici un venit, nu se ştia paternitatea copiilor, iar femeia a locuit până în 2008 la un frate de-al ei“, a declarat Veronica Măciucă, şef serviciu la DGASPC.


Cei doi copii, crescuţi de asistenţi


Din cauză că nu avea cine să se ocupe de ei, copiii nu au început şcoala la 15 septembrie, deşi băiatul trebuia să meargă la grădiniţă, iar fata în clasa a II-a. „Pentru că nu am găsit nici o rudă de-a lor şi nici nu am dat de urma mamei, copiii au fost daţi în grija unui asistent maternal“, a adăugat Veronica Măciucă.  Cel de-al doilea caz a implicat patru copii minori din comuna Zamostea, care erau ţinuţi flămânzi de către părinţi şi în condiţii insalubre.


Părinţii s-au baricadat în casă cu tot cu cei mici


„Medicul din sat ne-a sunat şi ne-a spus că mama unui sugar de şapte luni nu colaborează şi refuză orice medicamentaţie. Când am ajuns, s-au baricadat în casă. Am aflat că familia a mai avut doi prunci morţi prin asfixie mecanică şi am solicitat Tribunalului Suceava emiterea unei ordonanţe pentru ridicarea în regim de urgenţă a copilului“, a declarat Daniela Creţu, şef serviciu la DGASPC.


Au fost salvaţi patru din cei cinci copii


Însă după ce au intrat în casă, asistenţii au constatat că şi ceilalţi copii se aflau în pericol, deoarece erau dezhidrataţi, nemâncaţi şi murdari. În plus, mama acestora, Viorica C., suferă de amnezie şi are tulburări psihice. Din cei cinci copii, cu vârste cuprinse între 2 şi 10 ani găsiţi în locuinţă, doar patru au ajuns în plasament. Fetiţa în vârstă de şapte ani a refuzat să plece, prinzându-se de gâtul mamei. Părinţii urmează să fie introduşi într-un program de consiliere pentru responsabilizare.

490 de „părinţi de împrumut“ la Suceava


În cadrul Direcţiei de Asistenţă Socială Suceava sunt angajaţi 490 de asistenţi maternali, care preiau copiii din centre şi îi cresc acasă, în schimbul unei indemnizaţii lunare de 750 de lei. „Părinţii de împrumut“ mai beneficiază şi de alocaţia copiilor, care le duce veniturile până în 1.000 de lei. Oficialii instituţiei consideră că veniturile lunare ale asistenţilor sunt suficiente.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite