Conturile liceelor din Suceava, golite de şcolarii dezertori

0
Publicat:
Ultima actualizare:

780 de absolvenţi de clasa a VIII-a nu s-au înscris la admitere, iar unităţile vor primi mai puţini bani. Directorii liceelor cu locuri neocupate trebuie să renunţe la investiţii şi să ia măsuri pentru reducerea costurilor din cauza finanţării per elev.

Unităţile şcolare sucevene trebuie să se bată pe elevi pentru a-şi asigura veniturile necesare derulării investiţiilor sau plăţii angajaţilor întrucât finanţarea depinde de numărul acestora. Astfel, şcolile cu număr mare de elevi îşi vor permite reparaţii, modernizări şi achiziţii, în timp ce unităţile de învăţământ rămase cu bănci goale vor avea de suferit la aceste capitole. În cazul liceelor, situaţia este un pic mai specială din moment ce admiterea se face computerizat, contând în principal media candidatului, dar şi opţiunea acestuia.


Reparaţii amânate


În urma primei etape a admiterii computerizate, în liceele de stat au rămas neocupate 1.119 locuri, cele mai multe la Colegiul Tehnic „Al. I. Cuza“, 144, urmat de Grupul Şcolar Dorna Candrenilor, cu 117 locuri, şi de Colegiul Tehnic „Petru Muşat“ Suceava, unde au rămas vacante 111 locuri. Grupul Şcolar Cajvana are 86 locuri libere, Grupul Şcolar Pârteştii de Jos 83, iar Colegiul Tehnic „Samuil Isopescu“ Suceava 70. „Vom face nişte calcule după a doua repartizare computerizată şi, în funcţie de numărul de elevi, vom uni două clase în una pentru a reduce costurile“, a declarat Michaela Melinte, directoarea Colegiului Tehnic „Samuil Isopescu“.


Aceasta a precizat că priorităţile colegiului în materie de investiţii constau în repararea faţadei căminului şi a instalaţiei de încălzire „pentru că ne crapă caloriferele iarna, atât de vechi sunt“, după cum a subliniat directoarea Melinte.


Problemele de buget, tot mai mari


Chiar dacă vor fi repartizaţi toţi cei 115 elevi înscrişi la cea de-a doua etapă a admiterii computerizate, din totalul de 141 de candidaţi nerepartizaţi după prima etapă, rămân vacante 1.009 locuri. Situaţia este cauzată în primul rând de cei 780 de absolvenţi de clasa a VIII-a care nu s-au înscris pentru admiterea la liceu, apoi de cifra de şcolarizare prea mare propusă de unele unităţi de învăţământ, tocmai în speranţa că vor atrage o finanţare mai mare.


„Au fost şi până acum probleme cu finanţarea, dar de acum vor fi din ce în ce mai mari, în special la şcolile cu număr mic de elevi, dar şi la cele unde sunt profesori cu vechime, unde cheltuielile cu salarizarea sunt mai mari“, a explicat Traian Pădureţ, liderul Sindicatului „Pro Educaţia“ Suceava.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite