Controalele au băgat spaima în pieţarii suceveni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De două săptămâni reprezentanţii Direcţiei Sanitare Veterinare şi Siguranţei Alimentelor Suceava au luat la rând pieţele din oraş. Scopul acţiunii este acela de a face să dispară de pe piaţă produsele alimentare de origine animală şi nonanimală care să vând fără acte.

Reprezentanţii Direcţiei Sanitare Veterinare şi Siguranţei Alimentelor (DSVSA) Suceava şi-au propus să dispară din pieţe şi din Bazarul Suceava persoanele care vând produse alimentare de origine animală şi nonalimatără în condiţii improprii şi fără acte.

Acţiunea a început în urmă cu două săptămâni iar inspectorii DSVSA au confiscat 864 kilograme de produse alimentare, au dat trei amenzi în valoare de 3.000 lei. Această săptămână a început din nou cu amenzi.

„Am organizat marţi o acţiune în bazar. Am dat amenzi în valoare de 1.800 lei şi am confiscat 120 kilograme de produse alimentare de origine animală şi nonanimală.Vom continua controalele în tot judeţul până în momentul în care produsele alimentare vor fi comercializate în spaţii autorizate sanitar veterinar “, ne-a declarat Vasile Semeniuc, şeful Serviciul de Inspecţie şi Control al DSVSA.

În urma acestor controale numărul persoanelor care se ocupau cu vânzarea acestor produse s-a diminuat considerabil. Au dispărut găleţile cu peşte, calupurile de caşcaval, brânza topită aduse din Ucraina în pieţe.

Se mai găsesc în bazar în continuare persoane care vând usturoi, prăjituri, bulion, sucuri, ciocolate sau bomboane. Aceştia susţin că produsele lor au căutare fiind mult mai ieftine decât cele din magazine. Un borcan de bulion de 720 mililitri  în bazar poate fi cumpărat cu preţul de şase lei în timp ce în magazine poate ajunge la opt, nouă lei.

Pieţarii se gândesc să renunţe la afacere

Kilogramul de usturoi costă tot aici 15 lei iar în magazine între 20 şi 25 de lei. Cei care vând aceste produse sunt revoltaţi de aceste controale. „Produsele pe care le vindem nu sunt ieşite din garanţie. De marţea trecută ne-au verificat în fiecare zi. Dacă nu vine garda, vine poliţia, dacă nu vine poliţia vin ăştia de la poliţia veterinără şi tot aşa!“, ne-a spus Mioara Buculei, vânzătoare în bazar.

Deşi controalele se ţin lanţ oamenii se riscă şi vând în continuare produse fără acte pentru că aceasta este singura lor sursă de venit. „Când am auzit că vin controale am închis chioşcul, apoi iar am deschis. Săptămâna trecută nu am avut vânzare deloc. Trebuie să trăim şi noi cumva. Doar chiria în acest spaţiu costă 200 de lei pe lună“, a mai completat Mioara Buculei.

Comercianţii din bazar susţin că ar trebui să fie ajutaţi de autorităţi şi nu amendaţi.  Aceştia spun că din cauza controalelor vor fi nevoiţi să renunţe la afacere. Comercianţii îşi doresc să fie ajutaţi de primar, care le-ar putea oferi condiţii pentru a vinde în condiţii normale marfa adusă.

„Anul ăsta am primit de la ăştia cinci amenzi, pentru că nu am avut acte pentru marfă sau preţul afişat la produse. M-au amendat şi pentru că nu am spaţiul special amenajat. Nu ştiu ce o să facem ne gândim să renunţăm. Am scos deja chioşcul la vânzare“, ne-a spuc Vasile Boca, vânzător în bazar. În total în ultimele două săptămâni au fost confiscate din pieţe 984 kilograme de produse alimentare de origine animală şi nonanimală.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite