FOTO Contractul de deszăpezire a Sucevei, secret de stat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În încercarea de a afla cât costă deszăpezirea municipiului Suceava în această iarnă, care a fost stocul de material antiderapant și ce a mai rămas, niciun reprezentant al Primăriei Suceava nu binevoit să ofere răspunsurile reporterilor Adevărul.

Cel care a putut fi contactat a fost directorul Rosal Suceava, Adrian Niculescu, societate care se ocupă de salubritatea orașului și implicit de deszăpezire. "Tarifele la deszăpezire au rămas aceleași ca în 2004 când am încheiat contractul, nu s-au modificat, dar nu mai știu care sunt", a răspuns Adrian Niculescu, directorul Rosal.

Nici măcar ce cantitate de material antiderapant mai are în depozit sau care a fost stocul inițial nu a știut directorul Rosal să spună. "Noi nu ne ocupăm de calcule. Am avut o cantitate, am mai achiziționat, mai avem o cantitate care trebuie să ajungă, e pe drum. Într-o iarnă folosim cam 2.000 - 2.200 mc de nisip și 1.500 tone de sare", a mai spus Adrian Niculescu. Am aflat tariul de "împrăștiere material antiderapant" pe care îl prestează  Rosal Suceava de pe site-ul societății ca fiind de 380,20 euro/oră + TVA, în timp ce pentru "pluguit" Rosal încasează de la instituții și agenți economici 41,84 euro/oră + TVA, însă nu se precizează data actualizării informațiilor.

image

Vezi imagini de pe străzile din Suceava din această iarnă

Șefii administrației locale au fost prea ocupați să mai răspundă la telefoane pentru a oferi informații presei, cu toate că sunt plătiți din banii sucevenilor, iar aceștia au dreptul la informații și așteaptă din partea lor transparență.

Aceeași situație și în privința contractelor de deszăpezire a drumurilor județene. Reprezentanții Consiliului Județean Suceava au primit întrebările reporterilor, însă au trecut zile de atunci, iar răspunsurile nu au mai sosit în ciuda insistențelor reporterilor Adevărul Suceava.

Vezi aici foto de la Ilișești din această iarnă

image

În cazul Drumurilor Naționale, informațiile privind contractul de deszăpezire sunt furnizate de la centru. "Noi suntem subordonați Direcției Regionale de Drumuri și Poduri Iași și doar ei vă pot oferi informații despre acest contract", ne-a spus Andrei Huțanu, șeful Secției Drumuri Naționale Suceava.

L-am contact mai departe pe directorul DRDP Iași, Dănuț Pilă, însă nici acesta nu a catadicsit să ne ofere informații din contractul de deszăpezire a drumurilor naționale din județul Suceava. "Ceea ce pot să vă spun este că deszăpezirea de la Suceava a fost cea mai bună din Moldova în această iarnă. Utilajele au funcționat permanent când a fost nevoie și asta datorită echipelor de la Suceava și Câmpulung Moldovenesc. Am făcut și un punct suplimentar de sprijin la 5 km de Pasul Tihuța, iar în acest an nu au mai fost probleme grave decât în partea spre Bistrița", ne-a spus Dănuț Pilă, directorul DRDO Iași.

image

Vezi aici cum au arătat drumurile din Rădăuți in această iarnă

Potrivit presei, contractul de deszăpezire a drumurilor naționale din Moldova a fost atribuit în toamnă firmei UMB Expedition SRL, condusă de omul de afaceri băcăuan Dorin Umbrărescu. Valoarea estimată a lucrărilor de deszăpezire pe sectoarele de drumuri naţionale ce tranzitează Vaslui, Botoşani, Câmpulung Modovenesc, Galaţi şi Suceava, ajunge la 17.099.772 lei, cu TVA.

Cu toate că încasează bani grei în fiecare an pentru a curăța drumurile de zăpadă și își fac treaba doar parțial, nimeni nu îi trage la răspundere. Rari sunt șoferii care ajung să le ceară socoteală în instanță din cauză că ajung în șanț din cauza poleiului sau că le sunt sparte farurile și parbrizul de la pietrele pe care drumarii le împrăștie pe drumuri.

Rămâi pe suceava.adevarul.ro pentru a afla ultimele ştiri din oraş.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite