Contrabandiştii prinşi ieri făceau parte din patru grupuri organizate. Printre ei şi un poliţist de frontieră

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În urma percheziţiilor au fost ridicate 27.323 de pachete de ţigări, cinci autoturisme, 25 de plicuri conţinând produse etnobotanice, o sabie, produse pirotehnice, dar şi alte bunuri şi înscrisuri cu valoare probatorie. Vezi mai jos cum funcţionau grupurile.

Poliţiştii din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Suceava efectuează cercetări, sub coordonarea procurorului şef al D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Suceava, încă din luna octombrie 2010, în dosarul penal cu nr. 164D/P/2010, faţă de Florin Turcă, de 43 ani, din Suceava, ş.a., în care în urma activităţilor operative complexe s-a stabilit că pe raza judeţelor Suceava şi Botoşani îşi desfăşoară activitatea patru grupuri infracţionale specializate în introducerea ilicită în România din Ucraina şi/sau valorificarea unor însemnate cantităţi de ţigarete de contrabandă.

Percheziţii la casele contrabandiştilor de ţigări din Suceava UPDATE

Primul grup, Lucian Tărîţă şi Ilie Ursachi

Astfel, primul grup infracţional, format din Ilie Ursachi de 23 de ani, Lucian Tărîţă de 25 de ani, ambii din comuna Vicovu de Jos ş.a., au acţionat pe raza localităţii de domiciliu, preluând ţigaretele introduse ilegal peste frontiera verde şi valorificându-le ulterior lui Florin Turcă şi Moisă Ionuţ Mandiuc de 36 de ani din municipiul Suceava. "Aceştia le-au comercializat în standurile comerciale pe care le deţin pe raza judeţului Suceava, precum şi altor persoane de pe raza municipiului Suceava", au declarat anchetatorii. Ţigările ajungeau chiar şi în municipiul Bucureşti, care erau expediate sub formă de colete prin intermediul unei firme de curierat rapid, unul dintre principalii destinatari intermediari fiind Tiberiu Turcă de 23 de ani din municipiul Bucureşti, fiul lui Florin Turcă.  "Pentru documentarea activităţii infracţionale pe raza mun. Bucureşti s-a cooperat cu lucrătorii BCCO Bucureşti (ce au desfăşurat activităţi în cadrul dosarului 1077/P/2011 a Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti), care la data de 20 octombrie 2011 au organizat şi efectuat o acţiune, ocazie cu care au fost efectuate şapte percheziţii domiciliare şi au fost puse în executare 11 mandate de aducere, fiind ridicate un număr de 10.130 pachete de ţigarete introduse ilegal în ţară care provin de la gruparea monitorizată de D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Suceava", explică reprezentanţii DIICOT.  În urma probatorului administrat s-a dispus atunci reţinerea a şapte inculpaţi, pentru patru dintre aceştia fiind emise mandate de arestare preventivă pe o durată de 29 de zile de către Tribunalul Bucureşti.

Al doilea grup trimiteu ţigările prin judeţele Neamţ şi Buzău

Un al doilea grup infracţional, format din Dorinel Ţugui de 34 de ani, Elena Ţugui de 36 de ani, Ion S. de 42 de ani ş.a., toţi din Vicovu de Jos, acţiona pe raza acestei localităţi, preluând ţigarete introduse ilegal peste frontiera verde şi le valorifica lui Sergiu Adrian Proboteanu de 31 de ani din municipiul Suceava, Doru Ionel Sfichi de 39 de ani din sat Horodnicu de Jos şi Mihai Nelica de 44 de ani din Suceava. La rândul său, Sergiu Adrian Proboteanu a valorificat însemnate cantităţi de ţigarete de contrabandă mai multor persoane din mun. Bucureşti, transportul fiind efectuat prin intermediul unei firme de curierat rapid. Mihai Nelica şi Doru Ionel Sfichi trimiteau ţigările mai multor clienţi de pe raza judeţului Suceava, Neamţ şi Buzău.

Al treilea grup acţiona pe raza localităţilor Rădăuţi, Vicovu de Sus şi Straja

Al treilea grup infracţional, format din Mihai Ştefan Irimescu de 33 de ani şi soţia acestuia, Anişoara Irimescu de 26 de ani, ambii din Rădăuţi,  Ovidiu Gheorghe Ursachi de 30 de ani din oraşul Vicovu de Sus, Daniel Emanuel Procopciuc de 20 de ani din Rădăuţi, Constantin Bilibou de 33 de ani din oraşul Vicovu de Sus şi Iosif Alexander de 25 de ani din Straja, a acţionat pe raza localităţilor Rădăuţi, Vicovu de Sus şi Straja, şi a preluat ţigarete introduse ilegal peste frontiera verde pe care le-a valorificat  lui Cezar Vasile Tcaciuc de 27 de ani, Iunona Emilia Tcaciuc de 25 de ani, Narcisa Maria Tcaciuc de 26 de ani, toţi din oraşul Siret, Nicolae Ovidiu Colibaba de 22 de ani din Rădăuţi ş.a., care s-au aprovizionat şi de la cel de-al doilea grup infracţional.

UPDATE FOTO 39 de percheziții la Suceava. Peste 30 de persoane au fost aduse la audieri

Poliţistul de frontieră Vasile Cristinel Cîrciui, unul dintre membrii celui de-al patrulea grup

Cel de-al patrulea grup infracţional format din Petru Pătrăuceanu de 41 de ani, Mihai Savin de 31 de ani şi Vasile Cristinel Cîrciu de 34 de ani, poliţist de frontieră în cadrul Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră Suceava (cercetat pentru săvârşirea infracţiunilor de sprijinire a unui grup infracţional organizat, luare de mită şi abuz în serviciu), toţi din comuna Straja, precum şi cetăţeni ucraineni, a acţionat pe raza localităţii Straja şi a introdus însemnate cantităţi de ţigarete de contrabandă. Deşi cele patru grupuri infracţionale au acţionat independent unii dintre membrii acestora au interacţionat pe parcursul desfăşurării activităţii infracţionale, susţin anchetatorii.

Pentru documentarea activităţii infracţionale, pe parcursul cercetărilor au fost „interceptate” 18 transporturi de ţigarete, cu sprijinul mai multor structuri de poliţie şi instituţii cu atribuţii în domeniu reuşindu-se confiscarea cantităţii totale de 77.141 pachete de ţigarete de contrabandă.

În urma probatoriului administrat, procurorul de caz a dispus începerea urmăririi penale faţă de 30 persoane, pentru comiterea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, sprijinire unui grup infracţional organizat, contrabandă, dare de mită, luare de mită, abuz în serviciu şi instigare la abuz în serviciu.

16 contrabandişti au fost aduşi la sediul DIICOT Suceava pentru audieri

Ieri, 28 noiembrie 2011, sub coordonarea procurorului şef D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Suceava, poliţişti din cadrul B.C.C.O. Suceava, au organizat şi executat o acţiune pe timpul căreia au fost efectuate un număr de 25 percheziţii domiciliare, pe raza judeţului Suceava şi Botoşani şi au fost puse în executare un număr de 16 mandate de aducere, cu sprijinul lucrătorilor din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Botoşani, Serviciul de Operaţiuni Speciale Suceava, Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Suceava, Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Botoşani, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Suceava – Serviciul de Intervenţie Rapidă şi Inspectoratul de Poliţie Judeţean Botoşani – Serviciul de Intervenţie Rapidă.

Persoanele faţă de care s-au pus în executare mandatele de aducere au fost conduse la sediul D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Suceava, urmând a se dispune eventualele măsuri procedurale.

Pe timpul efectuării percheziţiilor au fost ridicate 27.323 pachete ţigarete diferite mărci, de provenienţă Republica Ucraina şi Republica Moldova,  cinci autoturisme, 25 de plicuri conţinând produse etnobotanice, o sabie, produse pirotehnice, alte bunuri şi înscrisuri cu valoare probatorie

"Cercetările sunt continuate în vederea identificării şi tragerii la răspundere penală a tuturor persoanelor implicate", explică reprezentanţii DIICOT Suceava. Cercetările au fost efectuate cu suportul Serviciului de Operaţiuni Speciale Suceava, Serviciului Român de Informaţii –Direcţia Judeţeană Suceava şi Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră Suceava.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite