Suceava: PORTRET: Constantin Ionel Lazariuc: „Mănânc doar după ce-mi văd caii sătui“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Suceava: PORTRET: Constantin Ionel Lazariuc: „Mănânc doar după ce-mi văd caii sătui“
Suceava: PORTRET: Constantin Ionel Lazariuc: „Mănânc doar după ce-mi văd caii sătui“

Suceveanul creşte 14 cabaline iar două dintre acestea sunt folosite la caleaşca pe care o închiriază cu prilejul unor evenimentele festive.

Ionel Constantin Lazariuc are 21 de ani şi locuieşte în Dorna Cadrenilor, împreună cu familia sa, la o fermă care se întinde pe câteva sute de ari de pământ. Aici îngrijeşte 14 cai, din care doi sunt folosiţi pentru caleaşca pe care o închiriază la diferite evenimente, cinci ponei, din care trei de talie mică, din rasa Shetland, şi şapte cai de tracţiune care sunt de prezentare.

„Cei doi cai pentru caleaşcă sunt din rasa Ardeneză şi au fost aduşi din Belgia”, a povestit Ionel. Prima şi cea mai importantă recompensă pentru munca depusă este aprecierea turiştilor care îi vizitează casa şi animalele. Suceveanul vrea să păstreze tradiţiile româneşti, portul naţional şi obiceiurile locurilor.

Călătoriile peste hotare, în  Belgia, Franţa Austria şi Italia, l-au făcut să preţuiască valorile poporului român. „În Belgia, dacă trece o caleaşcă pe stradă maşinile se dau la o parte, nu ca la noi, când încep să claxoneze şi sperie animalele”, a povestiti cu amărăciune Ionel.

Pimenul Sucevei, primul în caleaşcă

Caleaşca este albă şi a fost folosită la nunţi, Zilele Oraşului sau alte diverse sărbători. O conduce chiar el, şi de fiecare dată este îmbrăcat în costum naţional „Am caleaşca de un an, iar prima persoană care s-a urcat în ea a fost Pimenul Sucevei şi Rădăuţilor, când a venit la sfinţirea unei biserici în zonă”, a mărturisit Ionel. Patru perechi de miri s-au plimbat cu această caleaşcă în decursul anului.

Un exemplar cântăreşte cel puţin o tonă

Tânărul nu stă pe gânduri atunci când îl întrebi dacă are un cal pe care să-l prefere celorlalţi. „Toţi sunt preferaţii noştri. Nu am mai face asta dacă nu am iubi toate animalele pe care le avem”, a spus Ionel. Pe lângă caii şi poneii de la fermă, familia Lazariuc mai deţine câteva exemplare de păuni, patru broaşte ţestoase de uscat, câteva exemplare de păsări de curte din cele mai diverse, cocoşi americani, găini cu pinteni de 50 de centimetri înălţime şi doi câini ciobăneşti care în două labe depăşec statura unui om cu o înălţime de 1,90 centimetri.

Creşterea cailor nu aduce mult profit

Bella este iapa cea mai mare din curtea casei lui Ionel. „Bella şi Iulius, un cal de tracţiune din rasa Ardeneză, au fost aduşi din Belgia de la doi ferm  ieri, în urmă cu doi ani”, a relatat Ionel. Îngrijirea acestor animale presupune eforturi considerabile. „Trebuie hrăniţi, curăţaţi şi adăpaţi de patru sau cinci ori pe zi. Eu mănânc doar după ce îi văd pe ei sătui”, a declarat Ionel.

Profil

Născut: 5 septembrie 1988, Vatra Dornei.
Studii: Student în anul II, Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară, Cluj-Napoca.
Familie: Necăsătorit.

întrebărişi răspunsuri

Ce presupune îngrijirea acestor animale?
Atunci când iubeşti animalele nu te mai gândeşti la costuri de întreţinere, deşi acestea se ridică la sume mari. „Numai construcţiile şi uneltele de îngrijire au costat undeva la o sută de mii de euro, iar aceste investiţii nu le-am amortizat încă. Nu câştig aşa de mult din prezentarea lor, aşa că ne facem şi lucrările agricole cu ele“, a declarat crescătorul de cai.

De unde această pasiune pentru cai?
Dragostea mi-a fost inspirată de familie, pentru că atât tatăl meu cât şi bunicul s-au ocupat de creşterea cabalinelor. Am avut curajul să pun mâna pe hăţurile unui cal la vârsta de 10 ani, deşi la început îmi era frică.

Ce-i place
Lui Ionel îi plac şi caii putere, pe lângă dragostea pentru animale el a dezvoltat şi o pasiune pentru condus. „Îmi place foarte mult să conduc şi drumeţiile pe munte”, a mărturisit Ionel.

Ce nu-i place
Crescătorul de cai spune că nu-i plac măslinele. Acesta a povestit o întâmplare ce a avut loc în urmă cu câţiva ani, când a mâncat atât de multe încât i s-a făcut rău şi de atunci nu mai poate nici să le vadă. „Îmi plăceau foarte mult măslinele, până când am mâncat să mă satur de ele pe viaţă”, a spus amuzat  Ionel.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite