Povestea turistului cerşetor din Suceava care câştigă 4.000 de lei la malul mării

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vară de vară, un tânăr fără un picior bate plaja în lung şi-n lat încercând să câştige un ban. Cerşeşte, dar spune că nu îi este ruşine. Nu are din ce trăi. Nimeni nu-l angajează fără un picior.

În acest an, Ion Pascariu, de 33 de ani, a venit ceva mai devreme. S-a luat după ştiri, unde a aflat că turiştii deja au luat cu asalt litoralul. S-a înşelat însă. Doar în weekend plaja este mai animată. Spune că se va întoarce acasă urmând să revină în iunie.
Tânărul este din satul Slătioara, comuna Răşca din judeţul Suceava. Are doar 10 clase, pentru că atât a putut să-l ţină mama lui în şcoală. Şi-ar fi dorit măcar să termine liceul.
În urmă cu cinci ani, pe 9 februarie, viaţa i s-a schimbat radical. Lucra la tăiat buşteni din pădure şi o clipă de neatenţie a fost suficientă să se accidenteze grav la piciorul drept. Imediat a fost dus la spitalul din Suceava unde, spune el, medicul l-a operat din greşeală la piciorul sănătos. Cum nu s-a intervenit la piciorul drept, acesta s-a infectat şi a fost nevoie să fie tăiat mai sus de genunchi. „Medicul n-a vrut să recunoască că a greşit. Era beat. Dar nu am avut bani şi nici putere să mă lupt cu ei. S-a scris atunci în Monitorul. Am ziarul pe acasă“, povesteşte el.

5 milioane de lei, cea mai mare sumă primită


Provine dintr-o familie numeroasă. „Suntem săraci. Tatăl meu a murit, iar mama a rămas să crească şapte copii. Eu sunt cel mai mare. Eu aduceam bani în casă“, mărturiseşte bărbatul. I s-a dat o pensie de 234 de lei. Acesta era singurul lor venit. Când a văzut că nici el nu-i mai poate ajuta cu nimic, a vrut să-şi ia viaţa. Nu-l mai chema nimeni la muncă, iar ai lui mureau de foame. Nu puteau trăi numai din pomana vecinilor şi a mănăstirilor. Spune că doar gândul la Dumnezeu l-a salvat. Cineva i-a dat ideea să plece pe litoral şi să ceară turiştilor ajutor.
Aşa a ajuns pentru prima dată la mare. A început cu Mamaia, dar a ajuns până la Neptun şi Olimp. I-a fost greu la început, dar curând a lăsat ruşinea la o parte. E curăţel, frumuşel, cu mult bun simţ. Povesta lui i-a emoţionat pe mulţi, care imediat băgau mâna în buzunar şi îi dădeau un ban. „În primii ani, când nu era criză, am câştigat şi 30 – 40 de milioane de lei. Îmi amintesc că un domn mi-a dat odată 5 milioane de lei. Acum, este mai greu“, spune el.

Doarme în magazie

Este de câteva zile pe litoral. A plecat de acasă cu un tricou, o pereche de pantaloni scurţi, un pantof şi o borsetă, în care pune banii strânşi şi două cărţi de rugăciuni. În mână are două cârje. Soarele puternic deja îi arsese pielea, iar fiecare pas îi aducea o transpiraţie abundentă pe faţă. În palme avea bătături de la cârje. „Puteţi să mă ajutaţi şi pe mine?“, întreba el de la cearşaf la cearşaf. Rar pleca fără un bănuţ. Un turist chiar i-a dat 50 de lei.
Doarme într-o magazie, acolo unde se ţin peste noapte şezlongurile şi umbreluţele de soare. De mâncat mănâncă pe la terase. „Am oameni care mă ajută. Mă ştiu de la an la an. Azi am mâncat ceafă afumată, roşii şi castraveţi“, spune el.
Chiar banii strânşi îi lasă pentru a-i păstra unui bărbat. În seara dinaintea plecării îl anunţă şi acesta îi aduce întreaga sumă strânsă de el pe plajă.
Spune că niciodată nu a fost furat. „Mă ajută mereu şi rugăciunile. Am două cărţi. Una o citesc dimineaţa şi una seara. Dacă citesc Acatistele nu se apropie diavolul de mine“, este el ferm convins. Singurul lucru pe care nu-l ia cu el este telefonul mobil, de teamă să nu i-l fure cineva.
Cu banii pe care-i strânge vara asigură hrana întregii familii. „Eu nu beau şi toamna cumpăr un porc şi avem ce mânca toată iarna. Eu mănânc de toate. Şi slănină... Nu sunt pretenţios. Le dau şi fraţilor mei. Am doi care merg la şcoală la oraş. Doar abonamentul lor costă peste patru milioane de lei pe lună“, povesteşte Ion Pascariu.
Tânărul nu şi-a încercat norocul numai pe plajă. A fost şi la Gigi Becali. „Am auzit că dă bani. Mi-a dat cinci milioane de lei. E bine şi aşa. Dar Diaconescu nu mi-a dat nimic. E tare zgârcit“, spune el.

Ajută un puşcăriaş cu bani şi mâncare

Consideră că dacă el are noroc şi strânge bani trebuie să-i ajute şi pe ceilalţi. Nu de puţine ori a dus bani şi mâncare unui vecin din sat, care acum este la închisoare, unde îşi ispăşeşte pedeapsa pentru o crimă. Nu este de acord cu ceea ce a făcut puşcăriaşul, însă consideră că este bine să-ţi ajuţi aproapele.
Acum, ar vrea să-şi facă şi el o căsuţă, să se căsătorească cu o fată din sat şi să aibă şi el o familie. Spune că i-au promis oamenii că îl vor ajuta cu nişte materiale de ridicat casa, dar nu este suficient.
Ar avea nevoie şi de o proteză, să se poată mişca şi el fără cârje, dar spune că o casă este mult mai necesară.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite