Concurs de bătut toaca la Suceviţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şi fetele au mânuit ciocănelele pe toacă
Şi fetele au mânuit ciocănelele pe toacă

Cazacu Stelică (38 de ani) din comuna Suceviţa este cel mai bun „interpret“ la toacă.  Cazacu a participat ieri după-amiază alături de alţi 14 tineri la concursul de bătut toaca organizat la Mănăstirea Suceviţa în cadrul programului „Paşte în Bucovina“.

Câştigătorul a primit bucate de Paşte şi o icoană. Concurenţii au dorit să-şi arate măiestria la ţinutul ciocănelului în mână şi au bătut toaca pe nouă tipuri de lemn.

„La noi, maicile bat toaca şi clopotul, ca nimeni altcineva. Fiecare lemn are muzicalitatea lui, are fiecare glasul lui, iar cel mai greu se bate pe lemn de stejar“, a explicat maica stareţă Cristina.

Dacă unii au venit pentru distracţie, alţii au dorit să ia cu adevărat lecţii de bătut toaca şi au recunoscut că şi pentru atât îţi trebuie ureche muzicală. Tot în cadrul evenimentului „Paşte în Bucovina“, duminică  a avut loc în centrul Sucevei un concert al clopotelor de la 15 mănăstiri şi biserici.

„Pe lângă acest eveniment, în localităţile judeţului au fost organizate concursuri de ciocnit ouă sau concursuri pentru cel mai frumos coş de Paşte, iar sâmbătă seară s-a adus la Suceava Lumina Sfântă de la Ierusalim“, a declarat Gheorghe Flutur, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite