Concedii medicale cu poliţia la uşă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bolnavii care nu vor fi găsiţi acasă de echipele de control riscă să fie amendaţi atât ei, cât şi medicii care le-au dat „liber“. Dacă şefii Casei Asigurărilor de Sănătate (CAS) salută noile prevederi, doctorii şi pacienţii îşi pun mâinile-n cap. 

Dornici să limiteze abuzul de concedii medicale, şefii Sănătăţii vor introduce din luna mai un nou sistem de acordare a zilelor libere pe motiv de boală. Astfel, de luna viitoare, bolnavii se pot pomeni la uşă cu o comisie formată dintr-un angajat CAS, un coleg de serviciu şi un poliţist, veniţi să-i constate starea de sănătate. Dacă omul nu este găsit acasă sau pur şi simplu nu răspunde la uşă, comisia concluzionează că este sănătos tun.

Ca urmare, medicul care i-a dat în mod abuziv concediul medical riscă o amendă de la 5.000 la 10.000 de lei, iar bolnavul riscă, la rândul său, să piardă indemnizaţia de concediu. Şefii CAS Suceava îşi freacă deja mâinile. „Este binevenită modificarea legislaţiei, având în vedere creşterea numărului de concedii medicale înregistrate în ultimii doi ani“, spune Cristina Iordăchel, preşedintele CAS Suceava. Aceasta a precizat că în curând se va declanşa un „control operativ la nivel naţional“.

„Poate nu aud soneria“

Sucevenilor li se par ciudate noile reglementări. „Pe de o parte, mi se pare normal să se verifice mai amănunţit modalitatea în care se dau concediile medicale, dar să mă trezesc la uşă cu şeful şi cu un poliţist e chiar culmea. Dacă am făcut un guturai şi dorm atunci când vin ei, nu aud soneria de la uşă, nu mi se pare normal să îmi retragă îndemnizaţia de asigurări sociale de sănătate pe perioada concediului medical“, ne-a spus Adriana Coroamă, economist.

Şefii CAS îi asigură totuşi pe bolnavi că nu-i vor deranja decât la anumite ore. Astfel, vizitele se vor desfăşura doar între orele 8.00-11.00, 12.00-17.00 şi 18.00-20.00.

Medicii nu ştiu încă dacă să râdă sau să se îngrijoreze de aceste prevederi. Poate s-a dus până jos să îşi cumpere o pâine sau e la un vecin, pentru că nu toate bolile te imobilizează la pat.

„În Franţa este acelaşi sistem şi i se ia bolnavului indemnizaţia de concediu, dar nicidecum nu sunt amendaţi medicii. În ceea ce priveşte implicarea poliţiei în acţiunile de control, mi se pare total hilară situţia. Nu văd ce rol are poliţistul în această situaţie“, a explicat Irina Badrajan, purtătorul de cuvânt al Asociaţiei Medicilor de Familie Suceava.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite