Computer de 500.000 de euro la Suceava

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu ajutorul supercalculato-rului, Facultatea de Inginerie Electrică va înfiinţa primul laborator de nanotehnologie din Moldova.

La Universitatea „Ştefan cel Mare“ Suceava funcţionează, de la începutul lunii decembrie, cel mai performant calculator existent într-o unitate academică din România. Dotat cu 96 de procesoare, instrumentul de calcul are o viteză de operare impresionantă. „Acest calculator poate face 6.500 de miliarde de operaţii pe secundă. Echipamentul ne-a ajutat să înfiinţăm un laborator de nanotehnologie la universitate“, a declarat Gheorghe Pentiuc, decanul Facultăţii de Inginerie Electrică. Supercalculatorul a ajuns la Suceava încă din 2007, dar a durat doi ani până când specialiştii IBM, firma producătoare, l-au configurat pentru a funcţiona la parametrii cei mai buni.


Echipament în valoare de 2 milioane de lei


„L-am cumpărat cu ajutorul unui grant obţinut într-o competiţie naţională organizată de Autoritatea Naţională pentru Cercetările Ştiinţifice. Valoarea grantului este de 2 milioane de lei“, a precizat decanul facultăţii. Conducerea universităţii sucevene a decis să le permită doctoranzilor de la Facultatea de Inginerie Electrică să utilizeze calculatorul pentru a-şi elabora lucrările la finalul studiilor. „Este o oportunitate de a lucra pe o arhitectură de generaţie nouă, cum nu se mai găseşte nicăieri în ţară“, a declarat Ovidiu Gherman, doctorand.


În plus, laboratorul de nanotehnologie înfiinţat la Suceava va fi cel mai important de acest tip din ţară. „În acest domeniu este nevoie de simularea particulelor atomice şi subatomice, care necesită un volum impresionant de calcule“, a detaliat Gheorghe Pentiuc.


Factura lunară la energie electrică - 7.500 de lei


Echipamemtul le permite specialiştilor suceveni să facă schimb de experienţă cu cele mai mari universităţi din Europa. „Suntem dispuşi să colaborăm şi cu alte centre academice din ţară, dacă vor contribui la plata consumului energetic“, a explicat decanul facultăţii. Factura estimată la energie electrică este de 7.500 de lei lunar. „Poate face calcule pentru prognoza meteo pentru trei zile în doar trei ore“, a declarat Ioan Ungureanu, unul dintre cei patru doctoranzi care au acces la sistem.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite