Clase murdare şi fără căldură în şcolile sucevene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consiliile locale din judeţ alocă din ce în ce mai puţini bani pentru igienizarea şi modernizarea unităţilor de învăţământ. Până în prezent, niciun director de şcoală nu a depus la Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Suceava cerere pentru eliberarea autorizaţiei sanitare de funcţionare.

Fondurile pentru igienizarea şcolilor sucevene ar trebui asigurate de consiliile locale, însă autorităţile se plâng că nu pot aloca prea mulţi bani din bugetele de austeritate.
Anul trecut, Primăria Suceava a împărţit trei milioane de lei celor 28 de unităţi de învăţământ din municipiu. Asta în condiţiile în care necesarul se ridica la câteva milioane de euro, pentru că trebuie finalizate lucrări de consolidare şi modernizare aflate în diferite stadii de execuţie.

Primarul Ion Lungu a su-bliniat că municipalitatea are puţini bani la dispoziţie deoarece trebuie să asigure cofinanţarea proiectelor europene. „Acum vom aloca mai puţini bani faţă de anul trecut pentru igienizarea şi dezinsecţia din şcoli“, a declarat Ion Lungu. Mai mult decât atât, în loc să primească sprijin, şcolilor li se tot ia câte ceva an de an.

„Din toamnă vom organiza activitatea pe două schimburi deoarece ne-a fost luat corpul B. Am reuşit să mutăm biblioteca în corpul A, care este modernizat, şi am improvizat un spaţiu pentru cabinetul medical. Până acum nu am primit niciun ban de la Primărie pentru pregătirea şcolii pentru noul an“, a declarat Viorica Mănăstireanu, directorul Şcolii „Jean Bart“ din cartierul Burdujeni.

Niciun director nu a solicitat autorizaţie

În multe şcoli, instalaţiile de încălzire sunt la pământ, iar faţadele şi acoperişurile sunt degradate. „Am avea nevoie de fonduri pentru repararea faţadei căminului şi a instalaţiei de încălzire, pentru că iarna crapă caloriferele, care sunt foarte vechi şi uzate“, a declarat Michaela Melinte, directorul Colegiului Tehnic „Samuil Isopescu“.

Un ordin al Ministerului Sănătăţii de acum doi ani oferă posibilitatea autorizării unităţilor de către autorităţile de sănătate publică pe baza declaraţiei pe propria răspundere a conducerii şcolii. „În ultima perioadă nu am primit nicio solicitare de la şcoli pentru emiterea autorizaţiei sanitare şi noi nu o dăm decât dacă ni se cere. De regulă se înghesuie cu solicitările pe ultima sută de metri, în septembrie“, a declarat Ludovic Abiţei, directorul DSP Suceava.
Cauzele neacordării autorizaţiilor de funcţionare sunt neregulile la alimentarea cu apă şi canalizare, grupurile sanitare necorespunzătoare sau mobilierul degradat.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite